24,5

Így vészeld át a menstruációt

2019. november 01. - z.kitti

Egy nő az élete során 400-500 alkalommal menstruál, mégis szinte még mindig tabunak számít erről beszélni. Menstruáció idején a vérzés mellett számos egyéb tünettel kell megküzdenünk, de ezeket szerencsére lehetőségünk van csökkenteni, hogy könnyebben átvészeljük ezt az időszakot. Nézzük mik azok a tippek, amik hasznosak lehetnek a nehezebb napokon!original_1.gif

Figyelj a megfelelő folyadékbevitelre

Ilyenkor sem szabad megfeledkeznünk a megfelelő folyadékbevitelről, naponta körülbelül 2,5 liter vízre van szüksége a szervezetünknek. Próbáljuk meg elkerülni a kávé fogyasztását, mivel hozzájárul a dehidratáltsághoz, lassítja a vér áramlását, emiatt negatív hatással lehet a menstruáció idején. Koffeintartalma miatt a fekete tea, a kóla és az energiaitalok sem ajánlottak. Ezen kívül az alkoholfogyasztás sem javasolt ezeken a napokon.

Főzz egy meleg teát

A teakészítés már önmagában is lazító, stresszoldó hatású, egyes gyógyteák fogyasztása pedig kifejezetten érdemes a menstruáció idején. Ilyen például a málnalevéltea a magas vas, magnézium és C-vitamin tartalma miatt. A gyömbértea jótékony hatását a menstruációs fájdalmakra már kutatások is igazolták. Valamint a kamilla és a cickafarktea is segíthet ilyenkor.

Figyelj oda, hogy mit eszel

Ilyenkor kerüld el a tejtermékeket, a nehezen emészthető vöröshúsokat, valamint a zsíros, vagy nagyon cukros ételeket. Ezenkívül a puffasztó hatású zöldségeket, például a babot, borsót és a lencsét.

Nyugodtan nassolj

A hormonok miatt ilyenkor szívesebben nassolunk, és még inkább vágyunk az édességre. Rengeteg egészséges alternatíva létezik: aszalt vagy friss gyümölcsök, teljes kiőrlésű kekszek, illetve, ha nem vagy pattanásra hajlamos, akkor az olajos magvak is jótékonyak lehetnek. Az étcsokinak magas az antioxidáns tartalma, gazdag vasban és magnéziumban, ráadásul hangulatjavító is.

Egyél sok-sok vitamint

A menstruáció idején megnövekedik a szervezet magnézium-szükséglete, érdemes a fokozott adagolást már a menzesz előtti héten elkezdeni. Fogyassz sok gabonafélét, zöldséget, gyümölcsöt, a banán például B6 vitaminban is gazdag, ami szintén hasznos ilyenkor. A B1 vitamin bevitelére is érdemes odafigyelni, természetes forrásai az élesztő, a korpa, a zab és a mogyoró.

Vegyél egy forró fürdőt

Gyújts meg egy gyertyát, vegyél egy forró fürdőt és olvass közben valamit, így ki tudsz kapcsolni egy kicsit. Tévhit, hogy ilyenkor nem szabad fürdeni, a forró víz kimondottan jót tesz, segít, hogy ellazuljanak az izmok és így a fájdalom is csökken. Persze a forró zuhany is ugyanúgy hatásos, illetve jól jön ilyenkor egy melegítőpárna is, amely szintén jó hatással van az izomösszehúzódásokra.original-2_2.jpg

Sportolj rendszeresen

A rendszeres testmozgás feszültségoldó hatású, serkenti az anyagcserét, csökkenti a vízvisszatartást és segíti a keringést, így ilyenkor is ajánlott sportolni. Ha a futásra nem tudod rávenni magad, akkor érdemes kipróbálni a jógázást. Léteznek kifejezetten menstruációs fájdalmakra kifejlesztett jógagyakorlatok, amik azonnal csökkentik a görcsöket. Azonban figyelj oda, hogy ne erőltesd meg magad edzés közben, ha nem esik jól, vagy fájdalmat okoz, akkor hagyd abba.

Gondoskodj magadról

Ezeken a napokon fáradtabbak vagyunk, ezért érdemes odafigyelni, hogy eleget aludjunk. Próbáljunk minél többet pihenni, lazítani és odafigyelni magunkra. Ilyenkor a lelkünknek is jót tehet egy forró fürdő, egy arcmaszk és egy finom testápoló. Érdemes lehet kipróbálni a menstruációs tapaszt, vagy balzsamot is.

Ne mondj le a szexről

Ilyenkor a nők egy része még jobban kívánja az együttlétet. A szexuális aktus, az orgazmus kétségkívül feszültségcsökkentő hatású és enyhíti a menstruációs görcsöket is. Természetesen van, akinek visszataszító a szex a menzesz idején, de, ha téged és a párodat ez nem zavar, akkor nyugodtan vágjatok bele. Viszont a higiéniára fokozottan figyeljetek oda, mivel a női szervezet ilyenkor védtelenebb a fertőzésekkel szemben.

 

Ha ezeket a tanácsokat megfogadjuk, akkor nagy eséllyel megkönnyíthetjük a nehéz napokat. Viszont, ha gyakran elviselhetetlen fájdalommal jár a menstruációnk, és esetleg más, nem hétköznapi tüneteket észlelünk, akkor mindenképp forduljunk orvoshoz!

 

Képek: weheartit

A bejegyzés trackback címe:

https://24esfel.blog.hu/api/trackback/id/tr8815276438

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Valóság nevű unokahúgotok 2019.11.04. 16:02:54

Így vészeld át a menstruációt - 4 egyszerű lépésben:
1.) Szerezz nemzetközi szinten is versenyképes diplomát + nyelvtudást!
2.) Költött Hollandiába, vagy egy skandináv országba!
3.) Vetesd ki a méhedet!
4.) És amikor egyébként épp menstruálnál, olvasgass röhögve magyar híreket arról, hogyan presszionálnának téged nyóc gyerek szülésére "keresztény értelmiségiek".
süti beállítások módosítása