24,5

5 menstruációs tünet, ami komoly problémára utalhat

2019. szeptember 23. - z.kitti

Szerencsére egyre többet beszélünk a menstruációról, és mégis nagyon keveset tudunk róla. Nap, mint nap tapasztalom az ismerőseim körében, hogy amikor valami komoly panaszuk van a menzesz idején, ők azt is próbálják hétköznapinak beállítani. Gyakori példa, hogy valakinek iszonyú fájdalmakkal jár a menstruáció, de orvoshoz inkább mégsem megy, mert úgy gondolja ez a természetes, vagy csak fél a vizsgálattól vagy az eredményről.

canva_women_in_blue_and_white_floral_dress_with_pink_flower_on_hand.jpg

Én nem vagyok orvos vagy egészségügyi dolgozó, egyszerűen csak utánaolvastam a dolgoknak és tájékozódtam, így amit találtam, gondoltam megosztom veletek. Mivel rengeteg ismerősömön tapasztalom, hogy nincsenek tisztában ezekkel, szerintem hasznos lehet számotokra is.

 

1. Elviselhetetlen fájdalom

Az erőteljes menstruációs fájdalom nem normális. Valami nincs rendben, amikor a menstruáció idején nem bírsz kikelni az ágyból, sőt megmozdulni sem tudsz, és fájdalomcsillapítókon élsz azokon a napokon. Vannak esetek, amikor akár ájulással vagy hányással is járhat. A menstruációs vérzés pedig általában nagyon erőteljes. Ilyenkor azonnal fordulj orvoshoz, ugyanis az esetek többségében endometriózis állhat a háttérben. Az endometriózis gyakori betegség, mégis alig beszélünk róla, sőt a legtöbben nem is hallottak erről korábban. Az endometriózis során méhnyálkahártya-szövetek kerülnek a méhen kívülre, például a hasüregbe. Okozhat meddőséget, vagy egyéb szervi károsodást is, úgyhogy nem tudom elégszer hangsúlyozni, hogyha ilyen tüneteket tapasztaltok mindenképp forduljatok orvoshoz. Itt fontos megjegyeznem azt is, hogy gyakran a nőgyógyász is legyint, ha fájdalmas menstruációra panaszkodunk, ebben az esetben elengedhetetlen, hogy olyan szakembert találjunk, aki meghallgatja a panaszainkat, és foglalkozik velünk. Az endometriózisról bővebben itt tájékozódhattok.

2. Feketés, sötétlilás vérzés

Ha a vér rendkívül sűrű és darabos, akkor ösztrogén-dominanciára utalhat. Ilyenkor több ösztrogén van a szervezetedben a megszokottnál. Ha ilyet tapasztaltok, akkor komoly probléma lehet a háttérben, fontos mielőbb orvoshoz fordulni.

3. Erőteljes, hosszantartó vérzés

Általában 5 napig tart a menstruáció, és 1-3 napig erősebb a vérzés. Természetesen ez egyénenként változhat, senki sem egyforma. Viszont, ha rendszeresen hosszabb ideig tart a menstruációd, és erősebb vérzéssel is jár, akkor valami nincs rendben. Ha nem tart hosszabb ideig, viszont a vérzésed folyamatosan erős, 2 óránként vagy gyakrabban kell tampont vagy betétet cserélned, akkor szintén érdemes felkeresni egy szakembert. 

4. Gyakori menstruáció

Ha a periódusok rendszeresen rövidebbek 21 napnál, akkor hormonális egyensúlyzavar, vagy szervi elváltozás is állhat a háttérben. A túl gyakori menstruáció következtében akár vérszegénység is kialakulhat.

5. Ritka menstruáció

Szintén hormonális probléma lehet az oka, ha a periódusok hosszabbak 35 napnál. A rendszertelen menstruáció hátterében más betegségek is állhatnak (pl.: pajzsmirigyzavar, inzulinrezisztencia), ezért mindenképp fontos kivizsgáltatni.

 

Fontos, hogyha ezek közül bármelyik tünetet is tapasztaljuk, mindenképp forduljunk szakemberhez. Ne kezdjük el otthon diagnosztizálni magunkat a Google segítségével és semmiképp se vegyük félvállról! A saját egészségünk múlik rajta, hogy mennyire figyelünk oda magunkra és a testünk jeleire. Nem szabad félni a nőgyógyászati vizsgálatoktól, ha egy orvossal rossz tapasztalatunk volt, keressünk másikat, olyat, aki jó szakember és akiben megbízunk. Járjunk rendszeresen nőgyógyászati szűrésekre!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://24esfel.blog.hu/api/trackback/id/tr1415131078

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása