24,5

Így induljon jól a napod!

2019. szeptember 03. - z.kitti

Minden reggeled folyamatos rohanásból áll, ami aztán az egész napodra kihat? Gyakran vagy ideges, fáradt és nem tudsz rendesen koncentrálni? Ezeknek a szokásoknak köszönhetően egy olyan reggeli rutint alakíthatsz ki, amivel megkönnyítheted a mindennapjaid és sokkal kiegyensúlyozottabb lehetsz.

canva_happy_coffee.jpg

1. Feküdj le időben!

Minden előző este kezdődik, hiszen, ha nem változtatod meg az alvási szokásaid, akkor a reggeleid sem fognak jól telni. Törekedj arra, hogy minden nap azonos időben feküdj le, és semmiképp sem akkor, amikor már kifolyik a szemed és nem bírsz állni a lábadon. Ha reggel 6-kor kell kelned, akkor hajnal fél 1-kor nem jó ötlet még egy részt megnézni a kedvenc sorozatodból. Próbálj meg legalább 8 órát aludni, hidd el jól fog esni a szervezetednek. Mielőtt lefekszel aludni, már ne kezdj bele olyan dolgokba, amiken pöröghet az agyad, inkább olvass valamit. A tévézést, számítógép előtt ücsörgést és a telefonnyomkodást próbáld elengedni.

2. Kelj fel korán!

Lehet, hogy nem hangzik túl jól, de a koránkelés nagyon hasznos tud lenni. Ha hamarabb felkelsz, akkor nem kapkodással telik a reggeled, és sokkal nyugodtabban kezdhetsz neki a napnak, egyszerűbben kialakíthatsz magadnak egy reggeli rutint. Ráadásul így több időd lesz mindenre és sokkal produktívabb tudsz lenni, több feladatot el tudsz végezni. Van időd megtervezni a napod, vagy elmenni futni vagy csak olvasni kicsit. Tény, hogy vannak akik éjszaka produktívabbak, de érdemes nekik is kipróbálni. Én is éjszakai bagoly vagyok alapvetően, viszont tapasztalatom szerint tényleg hatásosabb korábban kelni, mivel rengeteg feladatot el lehet végezni még a délelőtt folyamán.

3. Ne nézd meg egyből a közösségi oldalakat!

Ahogy kinyomod az ébresztőd, és kinyitod a szemed, ne kezd egyből azzal, hogy elolvasod az üzeneteidet és elkezded pörgetni az instagramot! Előbb saját magadra fordíts időt, később ráérsz az üzenetekre válaszolni. Ha a facebookon meglátsz valami idegesítő posztot, azonnal elrontod az esélyt, hogy jó hangulatban induljon a napod. Ráadásul az időd is elmegy vele, így megint rohanás lesz a reggelből.

4. Igyál meg egy nagy pohár vizet!

Még éhgyomorra igyál meg minden reggel egy pohár vizet! Nagyon egyszerű, de nagyon sokat tehetsz vele az egészségedért. Remélem tisztában vagy vele, hogy a hidratáltság mennyire fontos, és mennyire figyelnünk kell a napi folyadékbevitelre. Reggelenként ki vagy száradva, így ha nem hidratálod magad, akkor fáradtabbnak, idegesebbnek érezheted magad. Ne egyből a kávéval kezdj, hiszen attól még inkább dehidratált leszel, sőt alapvetően nem is egészséges minden nap kávéval indítani a napot.

large.jpg

5. Vegyél egy hideg vizes zuhanyt!

Nem mindenkinek van ideje reggel zuhanyozni, de ha van rá lehetőséged, próbáld meg beiktatni a rutinodba. A hangsúly a hidegen van, persze nem kell egyből a jéghideg víz alá állnod, de fokozatosan hozzá tudsz szokni. Jót tesz a szervezetednek, a bőrödnek és garantáltan felébredsz tőle.

6. Mozogj!

Van akinek nagyon beválik, van aki nem képes rávenni magát, de egy próbát megér. Nem kell egyből az edzőteremben kezdened, vagy futnod minden reggel, bár elismerésem, ha így teszel. Kezdetnek akár egy kis nyújtás is megteszi, vagy jógázás, esetleg egy pár perces súlyzós edzés. A lényeg, hogy próbálj valami mozgást vinni a reggeleidbe minden nap, így sokkal frissebb leszel a nap folyamán.

7. Írj naplót!

Te is vezettél naplót gyerekkorodban? Akkor most miért ne tennéd? Csak egy üres papír, egy toll és a gondolataid. Amiért hálás vagy, aminek örülsz, vagy amitől félsz. Mindegy mit, csak írj. Nem is muszáj utána elolvasnod, ha nem szeretnéd. Nagyon jó önfejlesztő módszer, ráadásul stresszoldó is, ha kiírod magadból az érzéseid. Akár esténként is leülhetsz pár percre írni, ha reggelente nincs időd. Ide tartozik a határidőnapló vezetése is. Írd le mik a teendőid aznap, rendezd őket fontossági sorrendbe, így sokkal összeszedettebb és hatékonyabb tudsz lenni.

8. Meditálj!

Ahogy a naplóírást, ezt sem feltétlen reggelente kell csinálnod, de ha van időd rá, próbáld meg. A meditációt ne úgy képzeld, hogy beülsz a sarokba csendben és valami mantrát mormogsz magadban. Érdemes utánanézni a témának, mert nagyon hasznos, ha beiktatod a mindennapjaidba. Rengeteg telefonos applikáció is létezik már, ami segíthet ebben (pl.: Headspace, Calm). Csökkenti a stresszt, növeli a koncentrációs képességed, erősíti az immunrendszered.

9. Reggelizz rendesen!

Ha nem szoktál reggelizni, akkor ezen feltétlenül változtatnod kell. Ha reggel nem tudsz rendesen enni, mert nem kívánod, akkor kezdetnek próbálj meg inni egy smoothiet, gyorsan megvan és egészséges is. Idővel hozzászokik a szervezeted és később már egy kiadósabb reggelit is befogad a gyomrod. A lényeg, hogy semmiképp se hagyd ki ezt az étkezést, mert rengeteg energiát tud adni.  large-3.jpg

Nektek mi az ami segít könnyebben indítani a napot? Szeretitek a koránkelést vagy inkább addig nyomogatjátok a szundit, amíg csak lehet? Írjátok meg kommentben!

Fotók: Canva, Weheartit

A bejegyzés trackback címe:

https://24esfel.blog.hu/api/trackback/id/tr2715028138

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása