24,5

9 tipp stresszkezeléshez

2019. október 01. - z.kitti

Manapság mindenki életében jelen van, kisebb-nagyobb mértékben, kisebb időközönként vagy akár hosszútávon is. Megnehezíti a mindennapjainkat és még az egészségünkre is káros hatással lehet fizikailag és lelkileg is. Ráadásul a legtöbben nehezen birkózunk meg vele, vagy fel sem ismerjük. Ez bizony a stressz. De mégis hogyan lehet kezelni? Ehhez próbálok ötleteket adni nektek. 

canva_stress_handwritten_text_on_white_printer_paper.jpg

Mindenkinek mást jelenthet a stressz, más miatt érezheti rosszul magát, és más megoldás válhat be. Próbáltam különböző módszereket összeszedni, amik hasznosak lehetnek és érdemes velük kísérletezni. Remélem mindannyian megtaláljátok a számotokra legjobb megoldást.

Ismerd fel!

Stresszesek lehetünk, ha valamitől félünk, vagy úgy érezzük túl sok feladatunk van, és képtelenek vagyunk teljesíteni azt, amit mások elvárnak tőlünk. Viszont gyakran észre sem vesszük magunkon, hogy valami nincs rendben, hiszen a stressz tünetei sokféleképpen jelentkezhetnek. Ilyenkor türelmetlenebbek vagyunk, vagy hevesebben kezelünk egy-egy szituációt, ingerlékenyebbek vagyunk. A stressz járhat olyan testi tünetekkel is, mint például a fejfájás, izomfájdalom, emésztési zavarok. Fontos észrevennünk magunkon, hogy feszültebbek vagyunk, és át kell gondolnunk, hogy mi lehet az oka.

1. Aludd ki magad!

Az alváshiány is okozhat stresszt, azonban, ha stresszesek vagyunk nehezebben tudunk elaludni, tehát egy ördögi kör az egész. Próbálj meg időben lefeküdni, relaxálni elalvás előtt. Arról, hogy hogyan lehet pihentető alvásban részed, szeretnék majd bővebben írni, egy másik cikkben. 

2. Kényeztesd magad!

Vegyél egy forró fürdőt, tegyél fel egy tisztító arcmaszkot, gyújts meg egy finom illatgyertyát, aztán bújj bele egy puha pizsamába, egy puha takaró alá, és pihenj! Nagyon jól fog esni a lelkednek.

canva_photo_of_towel_and_bath_bomb_near_candle.jpg

3. Kapcsolódj ki!

Hallgasd meg a kedvenc zenéd, olvass el egy könyvet, ami megnyugtat, vagy nézz meg egy filmet, ami eltereli a figyelmed és jobb kedvre derít.

4. Kapj be egy rágót!

Stresszhelyzetben jól jöhet egy rágó, ugyanis a rágózás csökkenti a stresszt, a feszültséget és a szorongást is. Ha nem szeretsz rágózni, akkor ehetsz valami (lehetőleg egészséges) nasit is. Bár utóbbit azért nem javasolnám, mert hosszútávon stresszevéshez vezethet, amiből komoly probléma alakulhat ki és nezehen lehet leszokni róla.

5. Progresszív relaxáció

Ennek a gyakorlatnak a lényege, hogy az egész testedben lévő izmokat egyszerre megfeszíted, majd elengeded. Elvégezheted akár külön testrészenként is. Próbáld meg egy csendes környezetben, figyelj a légzésedre és a testedre. Ha párszor megismétled, könnyen ellazulhatsz és jobban fogod érezni magad a bőrödben.

6. Simogasd meg a háziállatod!

Ha van háziállatod, akkor foglalkozz vele, bújj oda hozzá, simogasd meg, ez is bizonyítottan csökkenti a stresszt. Cuki, doromboló cicák előnyben.

canva_selective_photo_of_brown_pet_paw.jpg

7. Mozogj!

A testmozgás segít a stresszhormonok csökkentésében, önmagában is kiváló stresszkezelő lehet. Nemcsak az energiaszintünket növeli, hanem segít elterelni a figyelmünket, másra koncentrálni. Érdemes kísérletezni, mindenkinek más mozgásforma válik be igazán.

8. Add ki magadból!

Soha ne próbáld elnyomni magadban a problémákat, a feszültséget ki kell engedni! Erre mindenkinek más módszer válik be. Van, aki az előbb említett testmozgással oldja fel magát, van, akinek inkább jól esik, ha kibeszéli magából. Ha nem szeretnéd ezt senkivel sem megosztani, akkor jó megoldás lehet, ha egyszerűen kiírod magadból, leírod az érzéseid, gondolataid. Más inkább sírással enyhít a lelkén, ami szintén jót tehet. Teljesen normális, ha ilyenkor egy kiadós sírással próbálsz túllépni a nehézségeken.

9. Meditálj!

Erről már korábban is írtam, hogy hasznos és stresszcsökkentő hatása lehet. Természetesen ez sem válik be mindenkinek, de érdemes rászánni egy kis időt, mert ártani nem árt, viszont pozitívan változtathat az életeden.

 

Nektek mi az, ami segíteni szokott stresszhelyzetben? Írjátok meg kommentben!

 

 

Fotók: Canva

A bejegyzés trackback címe:

https://24esfel.blog.hu/api/trackback/id/tr3815184528

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Papp Levente 2019.10.02. 16:06:31

Ennyi? Ez full bulshit.
süti beállítások módosítása