24,5

Az évtized legjobb filmjei

2019. október 24. - z.kitti

Hamarosan véget ér 2019 és átlépünk a következő évtizedbe. Előtte azonban érdemes megemlékezni a 2010-es évekbeli filmekre. Egy egész évtized összes filmjét nehéz lenne összegyűjteni és rangsorolni, de a legjobbakat megpróbáltam összeszedni. Nézzük mik voltak a kedvenceim az elmúlt 10 évben!original-2_1.jpg

2010 - Eredet / Inception

Christopher Nolan filmje - az egyik kedvencem - jövőre lesz tíz éves. Zseniális sztori, remek forgatókönyv, nagyszerű színészi gárda, számomra megunhatatlan. Nem fogom leírni a történetét, ezt egyszerűen meg kell nézni, ha még valamilyen oknál fogva nem láttad. Előtte került ki ugyanebben az évben Martin Scorsese thrillere, a Viharsziget, szintén DiCaprio főszerepével. Akkoriban még nem ismertem a mindfuck fogalmát, de ez volt az egyik első ilyen filmélményem. Valamint ebben az évben jelent meg a Harry Potter és a halál ereklyéi első része is. 

 

2011: Életrevalók / Intouchables

Az Életrevalók 2011 óta ott van a toplisták élén, nekem is a kedvenceim között van. Igaz történet alapján készült, megindító, elgondolkoztató és közben igazán humoros. Ebben az évben fejeződött be a Harry Potter sorozat és ekkor kapta meg az első filmjét Amerika Kapitány: Az első bosszúálló valamint Thor. De muszáj megemlítenem még a Lopott időt is.

 

2012: Django elszabadul / Django Unchained

2012 egyik legjobb filmje Tarantino alkotása, amelynek központi témája az 1860 előtti kegyetlen rabszolgatartás volt. De ebben az évben jött ki Nolan azóta is sokat emlegetett trilógiájának utolsó része, A sötét lovag – Felemelkedés. Ekkor állt össze először a Bosszúállók, és ekkor jelent meg az első Hobbit és Az éhezők viadala első része.

 

2013: A Wall Street farkasa / The Wolf of Wall Street

Martin Scorsese filmje 2013-ban robbant be Leonardo DiCaprio főszereplésével. A film megtörtént eseményeken alapult, Jordan Belfort emlékiratait nyomon követve. De még előtte jelent meg ugyanebben az évben a színész másik filmje A nagy Gatsby. A 2013-as gyöngyszemek között ott van még a Fogságban, a Démonok között és az Időről időre is.

 original_1.png

2014: Csillagok között / Interstellar

Christopher Nolan 2014-ben ismét felejthetetlent alkotott az Interstellarral, a főszerepben Matthew McConaughey volt. Szintén ebben az évben jelent meg David Fincher pszichothrillere, a Holtodiglan és a Stephen Hawking életéről szóló A mindenség elmélete című életrajzi dráma. De nem maradhat ki a felsorolásból az Éjjeli féreg, a WhiplashJohn Wick vagy A galaxys őrzői sem.

 

2015: Mentőexpedíció / The Martian

2015-ben mutatták be Ridley Scott filmjét, amelynek főszereplője Matt Damon volt. A film Andy Weir 2011-es A marsi című regénye alapján készült. 2015-ben jött ki A visszatérő, amellyel Leonardo DiCaprio végre elnyerte élete első Oscar-díját. Ebben az évben mutatták be a Saul fia című magyar filmdrámát, aminek szintén sikerült az Oscart bezsebelnie. Említésre méltó ebből az évből még A szoba, az Aljas nyolcas, a Csillagok háborúja VII: Az ébredő Erő vagy az Everest.

 

2016:  Széttörve / Split

A 2016-os Széttörve M. Night Shyamalan trilógiájának második darabja, az előzménye A sebezhetetlen (2000), a folytatása pedig az Üveg (2019). Ebben az évben jött ki a Legendás állatok és megfigyelésük első része, a Zsivány Egyes – Egy Star Wars-történet, a Kaliforniai álomA lány a vonaton, és nem maradhat ki a Deadpool vagy a Doctor Strange sem.

 

2017: A legsötétebb óra / The Darkest Hour

A film Winston Churchill (Gary Oldman) első egy hónapját mutatja be miniszterelnökként, mikor elhatározta, hogy nem kezd béketárgyalásokba Hitlerrel. A legjobbak között volt még ebben az évben a Dunkirk, a Három óriásplakát Ebbing határában, a Tűnj el!, a Lady Bird és a Szólíts a neveden. Valamint meghatározó volt még a Logan - FarkasThor: Ragnarök és az Az. A magyar alkotások közül pedig A viszkis és a Kincsem volt kiemelkedő. 

 

2018: Bosszúállók: Végtelen háború / Avengers: Infinity War

Tavaly az egyik legnépszerűbb film egyértelműen a Bosszúállók: Végtelen háború volt, amelynek a befejezése idén került a mozikba. 2018-ban jött ki továbbá a Bohém rapszódia, a Csillag születikSolo: Egy Star Wars-történetPókember: Irány a Pókverzum!, a Hang nélkül és a Fekete párduc.

 original-6.jpg

2019: Joker

Az idei évnek még nincs vége, és több film is kerülhetne az első helyre, én most mégis a Jokert raktam oda. Szerintem zseniális filmet alkotott Todd PhillipsJoaquin Phoenix alakítása pedig eszméletlen. De a legjobbak között nyilván ott van a Bosszúállók: Végjáték is, amivel lezárult a Marvel egy korszaka. Tarantino filmje, a Volt egyszer egy Hollywood is nagyot szólt idén. Amit még meg kell említenem az a Mi, az Üveg, az Átkozottul veszett, sokkolóan gonosz és hitványA Wall Street pillangói, a Kedvencek temetője és a Marvel Kapitány.

 

Nekem ezek voltak az elmúlt évek meghatározó filmjei, de ezek csak az évtized alkotásainak töredékei. Merész lenne azt mondani, hogy ezek a legjobbak, hiszen ennyi filmet rangsorolni lehetetlen, ráadásul mindegyiknek más a műfaja, így nem érdemes összehasonlítani őket. Rengeteg kedvencemet kihagytam, máskülönben az egész bejegyzés egy hatalmas, végeláthatatlan lista lett volna. Viszont, ha az említett filmek közül valamelyiket nem láttátok még, akkor érdemes lehet megnézni. Kommentben pedig írjátok meg, hogy nektek mik voltak a kedvenc filmjeitek az elmúlt évtizedből!

 

Képek: weheartit

A bejegyzés trackback címe:

https://24esfel.blog.hu/api/trackback/id/tr7715158740

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása