24,5

Mire figyelj, ha albérletbe költözöl?

2019. november 18. - z.kitti

Korábban már írtam arról, hogy milyen érzés először elköltözni otthonról. Most viszont eszembe jutott még pár tipp, ami talán számotokra is hasznos lehet, ha épp költözés előtt álltok. Most elsősorban az albérletbe költözésről lesz szó, ugyanis kolis tapasztalatom nincs és sajnos saját lakásom se, úgyhogy abban a témában nem tudok tanácsot adni. move-2481718_1280.jpg

Az albérlet kiválasztása

Talán a legnehezebb dolog a megfelelő albérletet kiválasztani, hiszen rengeteg mindentől függ, hogy melyik megfelelő számunkra. Ez talán még nehezebb, ha teljesen ismeretlen városba költözünk, hiszen így a környéket se ismerjük.

Először is természetesen fontos, hogy közel legyen a sulihoz/munkahelyünkhöz, mivel senki nem akar órákig utazgatni minden nap. Mikor felköltöztem Budapestre nekem is volt pár preferált kerület, ami az iskola körzetében volt, illetve próbáltam utánanézni az interneten, hogy melyek az élhetőbb városrészek, és melyek azok, ahol inkább nem szeretnék lakni. Ha van ismerősöd az adott városban, akkor tőle is érdemes lehet megkérdezni, hogy mi a véleménye, viszont minden embernek mások az igényei, így nem szabad csak erre alapoznod. Elhelyezkedés szempontjából még fontos, hogy könnyen megközelíthető legyen tömegközlekedéssel, én például nem akartam fél órákat sétálni a buszhoz. 

A másik nem elhanyagolható tényező a lakbér, mivel mindenkinek van egy bizonyos keret, ami fölé már nem tud, vagy nem akar menni. Sok hirdetésben nem egyértelmű, hogy mennyi lenne a teljes költség, a bérleti díj mellé nem írják be a rezsi várható összegét. Sokszor a kaució összege sem világos, ezekre fontos nagyon odafigyelni és a legelején tisztázni. 

Ha megvan a rászánt összeg és tudjuk, hogy melyik városrészben szeretnénk lakni, akkor még közel sem járunk a választáshoz. Találnunk kell egy igényeinknek megfelelő, jó helyen lévő, megfizethető lakást, ami manapság szinte egyenlő a lehetetlennel. Ha mégis szerencsénk van, és megvan a potenciális albérlet, akkor érdemes jobban megnézni a környéket. Vannak-e a közelben boltok, gyógyszertárak, milyen közlekedési és sportolási lehetőségek vannak, mennyire csendes a környék és még sorolhatnám. Elég hasznos ilyenkor a Google térképe, amivel bejárhatjuk a közeli utcákat, de azért személyesen is érdemes meglesni, hogy el tudjuk-e képzelni az életünket azon a helyen.

Nyilván mindenki olyan lakást választ, amilyen tetszik neki és megengedheti magának, de azért pár alapvető dologra figyeljetek oda. Az egyik legfontosabb, hogy mennyire biztonságos a környék, és maga a lakás. Milyen a fűtési rendszer, a nyílászárók korszerűek-e, a lift nem egy lepukkant roncs, ezek később mind-mind hatással lesznek a mindennapjaidra. A beköltözésnél pedig figyeljetek oda, hogy mindent alaposan nézzetek át és minden apróbb sérülést a bútoron, repedést a falon, karcolást a padlón fotózzatok le! Később a kiköltözésnél ugyanis nagyon jól fognak jönni ezek a képek, ha a tulajdonos egy-két dolgot megpróbál majd a te számládra írni. 

A főbérlő/tulajdonos

Az albérletkeresésnél nemcsak a lakást kell jól megfigyelnünk, hanem a tulajt is. Eleve nem hátrány, ha van egy kölcsönös szimpátia, másképp általában meg sem történik az üzlet. Viszont sokszor az eleinte kedvesnek tűnő tulajdonos hamar az ember agyára tud menni. Figyelj az apróbb jelekre, ha a megbeszélt időpontban késik vagy egy kisebb kupi közepén próbálja megmutatni neked a lakást, az nem tünteti fel megbízható partnerként. Beszélj meg vele mindent előre, a kaució összegét, a felmondási időt, a számlák fizetését, a meghibásodott háztartási gépek cseréjét. Később ugyanis könnyen megütöd a bokád, ha elromlik a mosógép és a tulaj nem hajlandó kicserélni. Ne hagyd magad átverni a rezsi összegét illetően, ezt többféleképp lehet intézni, de talán a legtisztább megoldás, ha a tulajdonos bemutat neked minden számlát és ezután kéri el a lakbért és a rezsi díját. Ami sajnos sokaknak nem egyértelmű, hogy a tulajdonos bejelentés nélkül nem jelenhet meg a lakásban, főleg nem a bérlő tudta nélkül. Ezért nagyon fontos szerződést írni és mindent belevenni, hogy később ne legyen gond ezekből!

A lakótárs

Nagyon gyakori, hogy egyedül nem tudunk megengedni magunknak egy teljes lakást, ezért csak egy szobát bérelünk és egy ismeretlennel osztozkodunk. Természetesen ebben az esetben is elengedhetetlen a szimpátia, hiszen senki nem akarja kerülgetni a másikat. Ami nagyon fontos, hogy alkossatok egy házirendet, ki-mikor takarít, hogyan szerzitek be a közös takarítószereket, ki viszi le a szemetet. Rengeteg konfliktust megelőzhettek ezzel. Ha pedig zavar, hogy a lakótársad egy hétig gyűjti a mosatlant a konyhában, akkor beszéld meg vele és ne fortyogj magadban, megfelelő kommunikációval sokkal könnyebben élhettek egymás mellett. Viszont ha továbbra is gondok vannak a lakótársaddal, akkor még esetleg a tulajdonost is be lehet vonni, de inkább azt ajánlom, hogy egymás közt próbáljátok meg megoldani a problémákat.

A költözés

Maga a költözés egyáltalán nem egyszerű folyamat és nagyon megterhelő tud lenni, ezért érdemes alaposan felkészülni rá és megtervezni. Általában ilyenkor szembesülünk azzal a ténnyel, hogy mennyi cuccunk van. Ezért még jóval a költözés előtt nézz át mindent, hogy mi az, amire már nincs szükséged. Kezdd el időben gyűjteni a papírdobozokat, amikbe később pakolni tudsz, és ezeket címkézd is fel, hogy ne az új lakásban kelljen majd a nagy halom között keresgélned és rendszerezned a dolgaid. Kezdd el időben a pakolást, nem is gondolnád mennyire időigényes mindent becsomagolni. Ha teheted, akkor fogadj fel egy költöztető céget, ugyanis, ha tényleg sok cuccod van, akkor sokkal könnyebb dolgod lehet velük.

Amire szükséged lesz

Ha most költözöl el először egyedül, akkor van pár dolog, amire később biztosan szükséged lesz, de most talán eszedbe se jut. Gyógyszerek. Legyen otthon egy kicsi gyógyszerkészleted mindenféle alapvető dolgokkal: fájdalomcsillapító, lázcsillapító, görcsoldó, sebtapaszok. Eddig ezeket a szüleid szerezték be, most viszont érdemes otthon tartanod ezekből, hiszen, ha rosszul leszel, már sokkal kevésbé lesz kedved elmenni a gyógyszertárba. Szerszámkészlet. Lehet nélküle élni, mindaddig, míg nem akarsz felrakni egy képet a falra vagy összeszerelni egy bútort, vagy megjavítani valamit. Tisztítószerek. Ha nem vagy jártas a témában, akkor anyukád biztosan fog tudni segíteni, hogy melyek azok a tisztítószerek, amik elengedhetetlenek a háztartásban. 

A pénzügyek

A költözés előtt általában hónapokig vagy akár évekig tudsz félrerakni, míg a szüleiddel laksz. Fontos, hogy legyél felkészülve mindenre. A tulajdonostól már előre megtudhatod, hogy mekkora rezsire számíthatsz így már ezt is hozzátudod adni a leendő lakbér költségéhez. Emellett számolj vele, hogy kajára lényegesen többet fogsz költeni, mint amennyire először számítasz. Ezen kívül mindig legyen valamennyi félretett pénzed, hogy bármilyen más váratlan kiadást átvészelhess. 

Nekem ezek voltak a tapasztalataim a költözésnél, ezek váltak be, vagy ezeket csinálnám másképp. Nektek, akik már egyedül laknak, milyen tanács jutott még eszetekbe, ami hasznos lehet a költözés előtt álló fiataloknak?

 

 

Kép: Canva

A bejegyzés trackback címe:

https://24esfel.blog.hu/api/trackback/id/tr6115311230

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

apro_marosan_petergabor 2019.11.20. 13:23:07

Ha már ez "szakblog" akar lenni - jelzem, nincs albérlet, csak lakásbérlet, vagy bérlakás van.
Sem főbérlő , sem társbérlő, sem albérlő nincs - bérlők vannak.
No meg bérbeadó lakás tulajdonosok.
Immár vagy 25-30 éve. Jó lenne már helyesen használni a szavakat, s nem mérgezni velük a tanulatlan ifjúságot...

kekecke · http://szepkiselet.blog.hu 2019.11.21. 17:47:15

Saját példám: kivettem egy albérletet két éve (ház), ahol bekrepált a gázkazán (később kiderült, hogy a tulaj tudta, hogy véres a kazán torka, csak pont leszarta). A kazán biztosította volna a melegvizet és a fűtést. De nem tette, és ez leginkább télen derült ki. Nem volt hajlandó fizetni a javítását (elég tetemes lett volna), mert szerinte nekem van rá szükségem, fizessem én. Az istennek sem akarta sem megérteni, sem elfogadni a szerződésben foglaltakat, hogy a kazán az ingatlan központi berendezése, tehát a tulajdonos felelőssége. Na, erre is érdemes odafigyelni.
Én elköltöztem, lelaktam a kauciót, mert azt nem fizették volna vissza.
süti beállítások módosítása