24,5

Te mennyi energiát használsz?

2019. szeptember 11. - z.kitti

A globális felmelegedés felelősei az üvegházhatású gázok, közülük is főleg a szén-dioxid. Mégis még mindig nagy arányban használunk fel fosszilis nyersanyagokat (szén, kőolaj, földgáz) az energia előállításához. Ezek a nyersanyagkészletek kifogyóban vannak, egyre nehezebben hozzáférhetőek, emiatt egyre drágábbak. Az energiatakarékosság nem csak a környezetünk megóvása miatt fontos, hanem a pénztárcánkat is megkímélhetjük. Egy kis odafigyeléssel te is csökkentheted az otthonodban az energiafogyasztásod.

canva_lighted_light_bulb_in_selective-focus_photography.jpg

1. Ne égesd feleslegesen a lámpákat! Amikor csak lehet, használd inkább a természetes fényt! Mindig kapcsold le a villanyt, ha már nincs szükséged rá! 

2. Használj energiatakarékos égőket! Már egyetlen ilyen izzó is akár 400 kg szén-dioxid kibocsátás csökkenést eredményezhet az élettartama alatt.

3. Ne hagyd készenléti módban! Mindig kapcsold ki teljesen az elektromos készülékeid! A televíziód például készenléti módban használja el az energiafelvétele 40%-át. 

4. Ha nem használod a töltőt, húzd ki! A modern töltők már nem fogyasztanak energiát, amikor nem töltenek, de ha nem vagy biztos benne, hogy neked ilyen van, akkor inkább húzd ki!

5. Ne nyitogasd feleslegesen a hűtőt! A hűtő ilyenkor újra és újra bekapcsol, így sokkal több energiát fogyaszt.

6. Lift helyett menj lépcsőn! Ha teheted válaszd inkább a lépcsőt, energiát takarítasz meg és az egészségednek is jót teszel vele.

7. Vedd lejjebb a fűtést! Ha csak egy 1°C-al csökkented a hőmérsékletet, a fűtésszámládnak akár az egytizedét is megspórolhatod.

8. Hőszigeteld megfelelően otthonod! A leghatékonyabb mód az energia és a pénz megtakarításának. A rossz szigetelés miatt a tetőn és a padlón keresztül a hő 50%-a elszökhet.

9. Válaszd a tömegközlekedést, vagy a biciklizést, vagy menj gyalog, ha teheted! Az autó motorjában elégetett üzemanyag literenként átlagosan 2,5 kg szén-dioxid kibocsátásával jár, így egy személyautó 100 kilométerenként akár 18-22 kg szén-dioxidot is kibocsáthat. Ráadásul így a közelekedési dugókat is megúszhatod.

10. Zárd el a csapot! Fogmosás közben mindig zárd el a csapot, így több liter vizet takaríthatsz meg. Ha nincs mosogatógéped, akkor a mosogatásnál szintén figyelj rá, hogy ne folyasd feleslegesen a vizet. A csöpögő csapot pedig azonnal szereld meg! 

11. Zuhanyozz fürdés helyett! Negyedannyi energia szükséges hozzá, így több liter vizet is megspórolhatsz vele.

12. Vásárolj hazait! Ha Magyarországon előállított terméket vásárolsz megspórolod azt a rengeteg energiát, ami az importáláshoz lenne szükséges.

13. Ültess fát! Egy 50 éves fa tavasztól őszig átlagosan 53 kg szén-dioxidot dolgoz fel, míg egy ember ugyanezen időszak alatt körülbelül 210 kg szén-dioxidot lélegez ki. Számolj utána, hány fa ültetésével kellene egy embernek kompenzálnia ezt a különbséget!

Te mennyire figyelsz oda, hogy kevesebb energiát fogyassz? Még rengeteg hasznos tipp lehet ezzel kapcsolatban, ha nektek eszetekbe jut valami, amit kihagytam, írjátok meg kommentben!

 

 

Fotó:Canva

Forrás: wwf.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://24esfel.blog.hu/api/trackback/id/tr5015051340

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása