24,5

A 10 legjobb 90-es évekbeli romantikus film

2019. szeptember 27. - z.kitti

A 90-es években nemcsak a sorozatokat imádtam, hanem a filmeket is, de szerintem ezzel nem vagyok egyedül. Kicsit szűkítettem a kört és csak a romantikus filmekből szemezgettem, de még így is nagyon nehéz volt egy 10-es listát írnom, hiszen sokkal több említésre méltó film jutott eszembe. Lássuk a legjobbakat!

original.png

1. A szerelem hullámhosszán / Sleepless in Seattle (1993)

Az egyedülálló édesapa (Tom Hanks) nehezen tudja feldolgozni felesége halálát. Karácsony este a kisfia, Jonah betelefonál a rádiós talk-showba, hogy segítséget kérjen és új feleséget szerezzen az apukájának. A műsort végighallgatja Annie (Meg Ryan), akit elvarázsolnak az özvegy apuka szavai. Nem tudja kiverni a fejéből az ismeretlen férfit, ezért levelet ír neki és nyomozni kezd utána. Tom Hanks nekem egyébként is nagy kedvencem, a film pedig nagyon aranyos, bájos és vicces, érdemes megnézni.

2. A szerelem hálójában / You've Got Mail (1998)

Kathleen (Meg Ryan) egy cuki gyerekkönyvbolt tulajdonosa, ám egy nap Joe Fox (Tom Hanks) megnyitja a hatalmas könyváruházát az utca túloldalán. Innentől kezdve a két üzletvezető hadban áll, és ki nem állhatják egymást. Viszont mindeközben álnéven megismerkednek egymással az interneten keresztül, és egymásba szeretnek. Úgy látszik a Tom Hanks - Meg Ryan páros eléggé bejött a kilencvenes években, legalábbis én nagyon bírtam őket. 

3. Aludj csak, én álmodom / While You Were Sleeping (1995)

Az álmodozó Lucy (Sandra Bullock) magányosan éli az életét és jegyet árul a metróban. Egy férfiről álmodozik, aki minden nap ugyanabban az időpontban vesz jegyet. Egy nap megmenti a vágányok közé esett férfit, aki azonban kómába kerül. A férfi családja egy félreértésnek köszönhetően azt hiszi, hogy Lucy a mennyasszonya. Lucy azonnal megkedveli a családot, így nem meri nekik elmondani az igazságot, aztán megismeri a férfi öccsét is, Jacket... Aranyos, szórakoztató és szerethető történet.

original-2.jpg4. Sztárom a párom / Notting Hill (1999)

William Thacker (Hugh Grant) Notting Hillben él és van egy saját könyvesboltja, ahol útikönyveket árul. Egy nap teljesen felborul az élete, amikor a híres színésznő, Anna Scott (Julia Roberts) betoppan a boltjába. Mesébe illő szerelmi történet veszi kezdetét, ám Annát mindenhová követik a szenzációhajhász újságírók, így kapcsolatuk nem marad sokáig titokban. Hangulatos kis film, jó forgatókönyvvel és remek színészgárdával. 

5. Harry és Sally / When Harry Met Sally... (1989)

A történet két főszereplője Harry (Billy Crystal) és Sally (Meg Ryan) először egyetemistaként találkoznak egy közös autóút során, ahol azon vitatkoznak létezik-e barátság nő és férfi között. Öt év múlva találkoznak újra, teljesen véletlenül, amikor épp mindkettejüknek boldog párkapcsolata van. Hat év múlva egy könyvtárban futnak össze, amikor mind a ketten egy szakítás után keseregnek. Ezután kezdenek el egyre többet találkozgatni. Közben a két legjobb barátjuk egymásra talál, ők pedig egyre jobban összebarátkoznak. Aztán egy este túl közel kerülnek egymáshoz, és minden megváltozik... Klasszikus romantikus film, mégis kicsit életszerű, ahogy a főszereplők éveken át szerencsétlenkednek, miközben, amit keresnek, végig ott van az orruk előtt. Humoros, jó hangulatú film, szerintem tökéletes kikapcsolódás.

6. 10 dolog amit utálok benned / 10 Things I Hate About You (1999)

Modern Shakespeare feldolgozás Heath Ledger és Julia Stiles főszereplésével. A történet a Stratford lányokról szól, akik teljes ellentétei egymásnak. Bianca népszerű lány, aki mindenáron randizni akar, Kat viszont magának való, kiállhatatlan és hidegen hagyják a srácok. A szigorú apjuk azonban eldönti, amíg Kat nem pasizik, addig Bianca sem. Cameron (Joseph Gordon-Levitt) viszont beleszeret Biancába, így felbéreli Patricket, hogy hívja el randizni Katet. Igazi tinifilm a 90-es évekből, de a szellemes forgatókönyvnek köszönhetően szerethető kategória.

7. Négy esküvő és egy temetés / Four Weddings and a Funeral (1994)

Charles (Hugh Grant) egy esküvőn pillantja meg először Carriet (Andie MacDowell) és a lány azonnal elvarázsolja. Egy szenvedélyes éjszakát töltenek együtt, de másnap el kell búcsúzniuk. Kis idő múlva egy újabb esküvőn találkoznak, de Carrienek már vőlegénye van. Pár hónap múlva már Charles készülődik a saját esküvőjére, ám megjelenik Carrie, aki időközben már elvált. Igazi romantikus történet, remek színészekkel.
original-3.jpg

8. Mondhatsz bármit / Say Anything (1989)

Megvan az az ikonikus jelenet, amikor a srác a feje fölött fogja a magnót? Na, ez az a film. A fiatal John Cusack a főszereplő, aki szinte az egész filmet elvihetné a hátán. Inkább dráma, mint vígjáték, és 80-as évek, de azt hiszem így is elfér a listán. A történet egyébként a laza, kétballábas srác és a különc, kitűnő tanuló lány szerelméről szól. Kicsit naiv, de szerethető film, a John Cusack rajongóknak pedig alap.

9. Micsoda nő! / Pretty Woman (1990)

Edward Lewis (Richard Gere) jóképű üzletember együtt tölt egy éjszakát egy csinos prostituálttal, Viviannel (Julia Roberts). Másnap ajánlatot tesz a nőnek, megkéri, hogy még egy hétig legyen a partnere. Viven elfogadja az ajánlatot, és könnyen megoldja a felmerülő kihívásokat. Az együtt töltött idő alatt egyre közelebb kerülnek egymáshoz, és Edward beleszeret a lányba. Klasszikus, felnőtteknek szóló romantikus mese.

10. Titanic (1997)

Leonardo DiCaprio és Kate Winslet főszereplésével készült, igazi klasszikus film, ami nem maradhatott ki. Mindenki tisztában van a történettel és a befejezéssel, mégis magával ragadó és különleges. Legalább egyszer mindenkinek látnia kell. 

 

A lista nyilván szubjektív, és olyan filmek maradtak le, mint például a Ha eljön Joe Black vagy a Ghost. Nektek melyik volt a kedvencetek? Ha nincs rajta a listán, mindenképp írjátok meg kommentben!

 

 Képek: weheartit

 

A bejegyzés trackback címe:

https://24esfel.blog.hu/api/trackback/id/tr2115130772

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ShotInTheDark 2019.09.28. 14:40:59

A legjobb? Ahhoz látnom kellett volna mindet -Oké, én mondom a (The) Bridges of Madison County / A szív hídjait '95 -ből. (nyertem?! :)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.09.28. 14:44:44

Némelyikhez hozzá lehetne tenni a bugyuta jelzőt is. Mert hát Hollywoodon kívül vajon hol készülhetne olyan film, amelyben a gazdag pasi mindenét feladja a prosti kedvéért, a prosti pedig megjavul és erkölcsös feleség lesz az immáron koldusszegény pasas mellett?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.09.28. 20:54:45

"a Tom Hanks - Meg Ryan páros eléggé bejött a kilencvenes években"

Igen, nekem is tetszett mindhárom film, de a legjobban közülük a Harry és Sally. Kár, hogy aztán a tündéri kis Meg Ryan agyonplasztikáztatta magát, rá sem lehet már ismerni.

@ShotInTheDark:

Nyertél, szerintem is magasan veri az összes felsoroltat.

Bambano 2019.09.28. 20:54:49

az elmúlt 22 évben kibírtam valahogy titanik nélkül.
ezután is menni fog...

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.09.28. 22:05:17

@Bambano:

Azt hittem, én vagyok az egyetlen a világon, aki nem látta a Titanicot. :) És nem is fogom megnézni.

Ahogy jól megvoltam a Star Wars és a Gyűrűk ura nélkül is.

KékFény6 2019.09.29. 14:01:15

Sosem értettem, miért trúváj, hogy valaki nem nézi meg az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb kritikai és közönségsikert aratott filmjét. És erre még büszke is...

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.09.29. 23:28:38

@Tesztelo.hu:

Nem hallgatom meg az elmúlt évtizedek legnagyobb kritikai és közönségsikerét aratott hiphop albumait sem, és erre még büszke is vagyok. Egyszerűen azért, mert a hiphop nem az én műfajom, sőt Bach, Haydn vagy Mozart mellett szerintem a fasorban sincs. Ettől persze a te értékrended lehet más, van, akinek Lagzi Lajcsi vagy általában a mulatós nóták a zene csúcsa.
süti beállítások módosítása