Nem vagyok egy leveses típus, így ritkán eszek levest. Most ősszel viszont nekem is jól esik egy kis finom, meleg, laktató krémleves. Hoztam is nektek 3 receptet, amit egyszerűen el lehet készíteni.
Ezekben a levesekben az a szuper, hogy nagyon gyorsan el lehet készíteni őket, ízlés szerint variálhatóak és egészségesek is. Ráadásul, ha növényi tejszínt használtok, akkor a vegánoknak is tökéletes lehet.
Csicseriborsó krémleves
Hozzávalók:
- 0,5 kg csicseriborsó
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 dl főzőtejszín
- 2-3 evőkanál olívaolaj
- só, bors ízlés szerint
- egy csipet szerecsendió
- 1 liter víz
- 2 zöldségleves kocka
Elkészítés:
A vöröshagymát felkockázzuk, kis olajon megpirítjuk. Hozzáadjuk az összezúzott fokhagymát és még egy picit rápirítunk. Hozzáadjuk a csicseriborsót, felöntjük a vízzel, hozzáadjuk a fűszereket és a zöldségleves-kockákat. Körülbelül 15 perc alatt puhára főzzük, majd egy kézi botmixerrel leturmixoljuk. Ezután hozzáadjuk a tejszínt, majd összeforraljuk.
Chilis-kukoricás krémleves
Hozzávalók:
- 1 nagyobb fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2-3 paradicsom
- 2-3 paprika (kaliforniai vagy kápia)
- 1 konzerv csemegekukorica
- só, bors ízlés szerint
- chilipor ízlés szerint
- 2 zöldségleves kocka
- víz
- 2-3 evőkanál olaj
Elkészítés:
A hagymát, fokhagymát felaprítjuk, a paradicsomot és a paprikákat felkockázzuk. A hagymát megpirítjuk az olajon, majd hozzáadjuk a fokhagymát és még fél percig pirítjuk. Ezután hozzáadjuk a paradicsomot, a paprikát és a konzerv kukorica felét. Felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi a zöldségeket. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a chiliport és a leveskockákat. Addig főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak. Egy kézi botmixer segítségével összeturmixoljuk, majd hozzáadjuk a maradék kukoricát.
Édesburgonya krémleves
Hozzávalók:
- 3 db közepes édesburgonya
- 3 db sárgarépa
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 1 púpos teáskanál curry
- 1 teáskanál fahéj
- 1/2 teáskanál őrölt gyömbér
- 1/4 teáskanál szerencsendió
- 1/2 teáskanál cayenne bors
- só, bors ízlés szerint
- 3-4 evőkanál olívaolaj
- 150-200 ml főzőtejszín
- kb. 1 liter víz
Elkészítés:
A zöldségeket meghámozzuk, majd felkockázzuk. Egy nagyobb lábasban felhevítjük az olajat és megpirítjuk a hagymát. Ezután hozzáadjuk a répát és az édesburgonyát és ezeket is megpirítjuk kicsit. Ha ezzel megvagyunk, hozzáadjuk a fűszereket, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd jól átkeverjük. Ezután felöntjük annyi vízzel, ami éppen ellepi, majd közepes lángon főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak. Hozzáadjuk a tejszínt és pár percig hagyjuk még rotyogni. Ha kész, hagyjuk kicsit hűlni, majd kézi botmixerrel pürésítjük.