24,5

13 retro sorozat a 90-es évekből

2019. szeptember 13. - z.kitti

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de én rajongok a '90-es évekért. Valószínűleg az is közrejátszik, hogy pont az 1990-es évek közepén születtem, így még nyugodtan kijelenthetem, hogy '90-es gyerek vagyok, nem számít, hogy még milyen kicsi voltam. Akármilyen retro dologról legyen szó, egyből eszembe jut a gyerekkorom. Teljesen magával ragad, és nagyon boldog vagyok, hogy újra trendi minden '80-as és '90-es dolog. Legyen szó divatról, zenéről vagy filmekről. Ezúttal összegyűjtöttem nektek egy 13-as listát a 90-es évekbeli sorozatokból. Vajon ti emlékeztek mindegyikre? 

original-2.gif

1. Jóbarátok

Muszáj ezzel kezdenem, mert ez az egyik kedvenc sorozatom. A mai napig ismétlik a tévében, pedig a legelső epizódot 25 éve vetítették le Amerikában. Én mégis csak a 2000-es években hallottam róla először, és eleinte annyira nem is tartottam nagy számnak, csak láttam pár vicces részt belőle. Aztán egyszer elhatároztam, hogy végignézem az elejétől a végéig mind a 10 évadot. És imádtam. És még mindig imádom, pedig már rengetegszer néztem újra. Bármikor, bármilyen hangulatban képes vagyok megnézni, akármelyik részt. A történet egyébként - ha valaki nem ismerné - hat huszonéves (később harmincas) fiatalról szól, akiknek a mindennapi életét követhetjük nyomon. Egytől-egyig szerethető karakterek, nem is tudnék kedvenc szereplőt mondani. Imádom Chandler szarkazmusát, Rachel stílusát, Monica tisztaságmániáját, Joey lassú felfogását, Ross bénaságát és Phoebe furcsaságait.

large-8.jpg

 

2. X-akták

A sorozatot 1993-ban kezdték el vetíteni és kisebb-nagyobb kihagyásokkal 11 évadot élt meg és két mozifilmet is készítettek belőle (1998-ban és 2008-ban). Biztosan van olyan, aki az X-akták miatt kezdett el hinni az ufók létezésében. Megmondom őszintén, én nem néztem, gyerekként nekem túl ijesztő volt ez a sci-fi sorozat. De rengeteg imserősöm követte nyomon, akik meséltek nekem a gumiemberről és társairól. A sorozat sikeréhez persze nagy mértékben hozzájárult a két főszereplő, David Duchovny (Fox William Mulder) és Gillian Anderson (Dana Katherine Scully) teljesítménye is.  

 

3. Beverly Hills 90210

1990-től egészen 2000-ig követhettük végig a Beverly Hillsben élő tinik életét. A sorozat eleinte egy ikerpárról, Brendonról (Jason Priestley) és Brendáról (Shannen Doherty) szólt, akik a szüleikkel Minnesotából költöztek Beverly Hillsbe. De az utolsó szezonokban ők már nem is szerepeltek. A célközönség egyértelműen a kamaszok voltak, mégis sok felnőttet is sikerült a képernyő elé vonzani. Én csak annyira emlékszem belőle, hogy mindenki tökéletesen nézett ki és mindenki mindenkivel összejött, szóval tipikus amerikai tinidráma volt. Sok tinédzserproblémára világítottak rá: ilyen volt a nem kívánt terhesség, az alkohol, a kábítószer, az erőszak és a szerencsejáték. A sorozatot annyira sikeresnek ítélték, hogy később (2008-ban) feldolgozták immár 90210 néven, ami 5 évadot élt meg.

original-3.gif

 

4. Melrose Place

1992-ben indult a Beverly Hills 90210 spin-off sorozataként. A Melrose Place egy kis apartmanszerű Los Angeles-i társasház volt, ahol a sorozat főszereplői éltek. Természetesen ez is tele volt drámával és bonyodalmakkal, amelyeket 7 évadon keresztül követhettünk nyomon. Olyan színészek játszottak benne, akik a mai napig népszerűek. Courtney Thorne Smith (Alison) több sorozatszerepet is kapott, talán a Jim szerint a világ a leghíresebb ezek közül. Marcia Cross (Kimberly) és Doug Savant (Matt) később a Született feleségekkel váltak világhírűvé. Kristin Davis (Brooke) pedig a Szex és New York Charlotte-jaként lett igazán népszerű.

 

5. Baywatch

Tipikus guilty pleasure sorozat volt, még ha a 90-es években azt se tudtuk, hogy létezik ez a kifejezés. Ki ne emlékezne a piros fürdőruhás vízimentők lassított felvételes akcióira. A férfiak Pamela Anderson miatt, a nők pedig David Hasselhoff szexi felsőteste miatt tapadtak a képernyőkhöz. Elég népszerű volt, még a Jóbarátok srácai is odavoltak a Baywatch lányaiért. A sorozat 1989-tól 1999-ig futott, és egy nem hivatalos (Baywatch - Hawaii), valamint egy hivatalos spin-off-ot (Baywatch - Forró éjszakák) is kapott. 2017-ben pedig egy akció-vígjáték is készült a televíziós sorozat alapján.

 

6. Egy rém rendes család 

1987-től 1997-ig futott a Chicago külvárosában élő fura családról szóló tévésorozat, amely Magyarországon is nagy népszerűségre tett szert. Később több országban is átdolgozták (kis hazánkban is) több-kevesebb sikerrel. A sorozat főszereplője Al Bundy, aki egy cipőboltban gürizik; a harsány, szeretetéhes felesége, Peggy; valamint két gyermekük: Kelly a csinos, de buta lány és Bud, a népszerűtlen stréber kisfiú. A sorozatot sokan negatív kritikákkal illették az ízléstelen humora miatt, de később mégis népszerűvé vált az erős társadalomkritikáinak köszönhetően. Közérthető módon dolgoztak fel olyan témákat, mint például a rasszizmus, a szexuális problémák, vagy a női egyenjogúság.

 

7. Twin Peaks

A Twin Peaks volt az 1990-es évek egyik legsikeresebb televíziós sorozata, amely két évadot élt meg. A befejezése után, 1992-ben elkészült a sorozat előzményfilmje is Twin Peaks – Tűz, jöjj velem! címmel. Több mint 25 év után, 2017-ben pedig folytatódott a történet az eredeti forgatókönyvírókkal és több, az eredeti sorozatból megismert színésszel együtt. A történet egy északnyugat-washingtoni kisvárosban, Twin Peaksben játszódik, ahol egy műanyag zsákban megtalálják a gimis szépségkirálynő, Laura Palmer holttestét. Ráadásul a lány körme alatt egy rejtélyes üzenetet is elrejtett a gyilkos. Ez a félelmetes, misztikus sorozat még napjainkban is kultusznak számít.

large-4.jpg

 

8. Walker a texasi kopó

Kinek ne lenne ismerős Walker, a texasi ranger? Az amerikai akció/dráma/vígjáték sorozat 1993-ban indult és egészen 2001-ig tartott. Chuck Norris felejthetetlen alakítást nyújtott Cordell Walker szerepében, igazi texasi kemény zsaruként, aki a harcművészetekben is jártas volt. Némelyik televíziós csatornán a mai napig ismétlik, ahogy Chuck Norris elbánik a rosszfiúkkal újra és újra. 

 

9. Kaliforniába jöttem

1990-ben indult, és hat évadot élt meg az NBC sorozata, amelynek főszereplője Will Smith volt. A sorozat főhőse az ifjú Will, aki az anyja utasítására Kaliforniába költözik a rokonaihoz, akik mellett egy számára egészen szokatlan életmódnak kell megfelelnie. A sorozat háttértörténete, hogy Will Smith egy népszerű és sikeres rapper volt a 80-as éves végén, azonban jelentős adóhátralékot halmozott fel és jókora büntetést kapott az adóhatóságtól. Ekkor kereste őt meg az NBC, aki egy köré épülő vígjátéksorozatot készített, és ezzel elindult a színészi karrierje. 

large.png
 

10. Különcök és stréberek

1999-ben készült, így még pont ráfért a listára az egy évadot megélt Freaks and Geeks. A forgatókönyvírói Paul Feig és Judd Apatow volt. A sorozatban szerepelt többek között a fiatal James Franco, Seth Rogen és Jason Segel, és ez meg is alapozta a karrierjüket. A történet a 80-as években játszódik, egy amerikai középsuliban. A főszereplők a címben is szereplő különc tinédzserek, akik füveznek és lógnak a suliból, illetve a totális ellentéteik, a stréber kissrácok, akik odavannak a sci-fiért és a képregényekért. Azonban mindkét csoportban van valami közös: mindannyian lenézett, megvetett tagok az iskolában.

 

11. Szex és New York

1998-ban indult az HBO igazi csajos sorozata, ahol 6 évadon keresztül követhettük nyomon a 4 New York-i nő életét. Később két film is megjelent 2008-ban, majd 2010-ben. Carrie, Charlotte és Miranda a harmincas, Samantha pedig a negyvenes éveiben járó szingli nők. A sorozat a szinglilét előnyeiről és hátrányairól szól, tele öniróniával, nagyvárosi férfiakkal, aktuális divattal, karrierépítéssel és a gyermekvállalás kérdésével. Akkoriban minden nő ezt nézte, mivel a négy főszereplő közül legalább az egyikkel biztosan tudtak azonosulni. 

large-6.jpg 

12. Sabrina, a tiniboszorkány

Az amerikai sitcom, fantasy elemekkel 1996-tól 2003-ig futott. A főszereplő Sabrina, akiről a 16. születésnapján kiderül, hogy boszorkány, ahogy a különc nagynénjei is, Hilda és Zelda. A család tagja még Salem, egy macskabőrbe bújt boszorkány. A sorozat Sabrina felnőtté válásáról szól, és olyan problémákat dolgoz fel, amelyekkel meg kell küzdenie egy tinédzsernek. Valódi nehézségek, megspékelve egy kis varázslattal és humorral. Azóta a Netflix elkészítette a saját feldolgozását is, ami sokkal komolyabb hangvételű és horrorisztikusabb lett, mint az elődje.

 

13. Stranger Things

Na jó, csaltam kicsit, hiszen a lista utolsó helyén napjaink egyik legnépszerűbb sorozata kapott helyet, ami 2016-ban indult. Ráadásul a történet nem is a 90-es, hanem a 80-as években játszódik. Viszont annyira magával ragadott ez a 80-as amerikai kisvárosi hangulat, hogy egyszerűen nem tudtam nem megemlíteni itt. Valószínűleg mindenki hallott már róla, hiszen elég nagy hype folyik körülötte, de nem hiába. Vannak olyan sorozatok, amelyekbe sokáig bele sem nézek, majd több évad után elkezdem nézni, és szinte mindig beleszeretek ezekbe. Ezt is csak a 3. évad megjelenése után kezdtem el nézni az elejéről, és konkrétan pár nap alatt ledaráltam. Azt tudni kell rólam, hogy én nem szeretem a horrofilmeket, de ennek a sci-fi-horror sorozatnak olyan lebilincselő története és hangulata van, hogy még én is élveztem. Ráadásként, ilyen jó gyerekszínészeket ezer éve nem láttam. Akármikor nézem, mindig elkap az az érzés, hogy milyen jó lett volna a 80-as évek Amerikájában élni, persze szörnyek nélkül. Ti is várjátok a negyedik évadot?

large-7.jpg

 

Jó pár sorozatot kihagytam, ami a listára már nem fért rá, mint például Buffy, a vámpírok réme, Bír-lak, Dawson és a haverok, Egyről a kettőre, Azok a 70-es évek, Xena: A harcos hercegnőés még sorolhatnánk. Nektek mi volt a kedvenc 90-es évekbeli sorozatotok? Van köztük olyan, amit akár manapság is szoktatok nézni? Írjátok meg kommentben! 

 

Képek: weheartit

A bejegyzés trackback címe:

https://24esfel.blog.hu/api/trackback/id/tr115063620

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

arncht 2019.09.13. 17:37:49

nem tudom, hogy a cikkiro mennyire nezte a tenylegesen vetitett sorozatokat :) de a kiralyi tvn olyanok mentek a 90es evek elejen nagyjabol az eredetivel egy idoben (az xaktak mellett) mint a miert eppen alaszka, vagy a csengetett mylord, veszhelyzet, szomszedok, familia kft, etc. az elsot amugy melegen ajanlom, mert a jobaratokkal ellentetben eleg idotlen (az elso ket-harom evad jo), es az alapszituaciot kb 20x feldolgoztak azota.

amugy sok 80as evekbeli cucc ment meg (magnum, stb).

lalolib 2019.09.13. 17:37:57

Az egyik kedvencemet kihagytad: Miért éppen Alaszka. Ha jól rémlik 5-6 évadot az is megélt és számos díjat is bezsebelt.

Nem taggyűlés volt · http://coub.com/view/3zq19 2019.09.13. 17:38:04

-Frasier a dumagép
-Cheers (ez mondjuk 80-as 90-es, a Frasier miatt találtam rá)
-Seinfeld

Conan The Librarian 2019.09.13. 17:38:07

Parker Lewis Sohasem Veszít, meg Szívtipró Gimi is jók voltak.

z.kitti 2019.09.13. 17:57:49

@arncht: Majdnem mindegyikre emlékszem, amit felsoroltál! :D Pont a Miért éppen Alaszkával vagyok úgy, hogy az megvan, hogy ez ment a tévében, de maga a sztori már nem rémlik. Biztosan bele fogok nézni. :)

arncht 2019.09.13. 18:17:29

az elso ket-harom evad szinvonalas, azutan hatterbe nyomtak a fohost, kinlodos lett az egesz.

CSOKKI MÁLNA 2019.09.13. 18:54:25

"A sorozatot sokan negatív kritikákkal illették az ízléstelen humora miatt, de később mégis népszerűvé vált az erős társadalomkritikáinak köszönhetően. Közérthető módon dolgoztak fel olyan témákat, mint például a rasszizmus, a szexuális problémák, vagy a női egyenjogúság."

A sorozat sava- borsa, ahogy Al savazza a dagadt szénhidrátfüggő bölényeket,akik nem ritkán 37-es tűsarkúban szeretnének járni. Ilyen sorozatot ma már nem lehetne csinálni..Persze kissé ellentmondásos, hogy saját haverjai között is akadnak bőven súlyproblémákkal küzdő személyek.Persze nekik Alnézi, mert egy hímsoviniszta őskövület..:) Egy csávó, aki imádja a csajokat,de utálja a nőket..:)) Az egész sorozat egyébként görbe tükröt tart a 80-as, 90-es évek konzumidiotizmusa elé,de Marcy személyében a kényszeres női egyenjogúságmánia elé is..

CSOKKI MÁLNA 2019.09.13. 18:54:30

Az X-aktákat sztem a Twin Peaks és a Bárányok hallgatnak karaktereiből rakták össze az alkotók. Mulder egy lazábbra vett Cooper ügynök, de ugyanúgy hisz a paranormális dolgokban, ugyanúgy magasan kvalifikált, kisportolt és jóképű, viszont Mulder rendetlen és kissé slampos időnként :), ennyiben különbözik..
Scully pedig egyértelműen Starling ügynök figurája.. Visszafogott kis kosztümjeiben, vörös hajával,és persze ő is nagyon-nagyon képzett és okos meg minden..:)

Billy Hill 2019.09.13. 20:44:16

Kszakták témában egy tanulság-lista:

painoffice.wordpress.com/2013/02/23/folytatodik-a-mit-tanultunk-sorozat/

"Ahol navajo indián van, ott keselyű-sikoly is van" - mennyire igaz! :-)

studkell 2019.09.13. 20:46:36

Posztolónak: 9. pontban a "büntetés" rövid ü. Csak mert végre valaki, aki normálisan ír.

Bambano 2019.09.13. 20:46:45

van még: a star trek tng vége belelóg a 90-es évekbe, és ott van a star trek: voyager.

Bambano 2019.09.13. 20:47:16

ezek közül akkor egyet se néztem, nem volt rá lehetőség.
kimaradt sorozatok:
- charmed
- knight rider
- szupercsapat
- MacGyver
párat megnéztem azóta...

z.kitti 2019.09.13. 20:49:17

@studkell: Javítottam, köszi! ;)

z.kitti 2019.09.13. 20:52:03

@Bambano: A Charmed kivételével ezeket már csak azért nem raktam bele, mert a legtöbb inkább 80-as évek voltak :)

2019.09.14. 13:10:43

Northwood.
Lochlyn Munro azóta sem tudott semmit felmutatni ZS kategóriás förmedvényeken kívül.

kmera 2019.09.14. 13:11:24

A Disney vasárnap délutáni sorozatai között - nem a rajzfilmekre gondolok - volt sok műsor, amit néztem: A suli, Ausztrál expressz (Nicole Kidman!), Nehéz napok a Föld nevű bolygón ( :-D ), ezen kívül ebből az évtizedből még beugrik a Dawson (persze, ez átcsúszott a kétezres évekre, de nem is nagyon néztem, csak az elejét kb), amúgy meg Dallas, Twin Peaks, Miért éppen Alaszka? alap, de akkor kezdett menne a Vészhelyzet is.
Mondjuk a Beverly Hills, meg Melrose Place nem fogott meg egyáltalán, ahogy hidegen hagyott a Sabrina, meg a Rém rendes család is, bugyutának tartottam ezeket. Walkertől lábrángást is kapok, Magnummal karöltve...
Viszont a Colombo, Poirot, és Rex felügyelő, Polip, meg még egy csomó krimi egész jó volt. Will Smith és ez a sori viszont még csak nem is ismerős - de ezeket a családi történeteket nem is nagyon bírtam sosem (talán még a szintén ehhez az időszakhoz köthető Familia Kft volt vicces a fiatalok miatt) Ó, és a Xénia-láz! :-D
Na mindegy, ez erősen annak a függvénye, hogy tényleg ki hány éves is volt éppen akkor, mert ugyan a poszter is megnézhette később ezeket, ettől még nem lesz ennek a korszaknak a "gyermeke" valójában, mert ő másképp értékeli ugyanezeket annak tükrében, hogy ovis korában már dömping volt az amcsi színes-szagos matinékból, csilliárd anyanyelvű csatorna, nyugati lét, mi meg értékeltük a Kukori-Kotkoda, Vizipók, Pom Pom, és az óborzasztó Varjúdombi meséket is fekete-fehérben, vagy a bizarr Sebaj Tóbiást, napjában egyszer (kivéve legszentebb napunkat, a hétfőt, amikor műsorszünet volt...), és közben 1515f4f-s számúúttörőcsapatvigyázzzzz, és Mókusőrs isiben...

Denise Hogyisdugják 2019.09.14. 13:11:44

ha már duchovny és '90-es évek... vörös cipellők? serdülőkorom kedvence ;-)

agarik 2019.09.14. 13:11:47

Csillagkapu? ('97-ben indult)

Fikalnyik Eugén 2019.09.14. 17:51:01

@Conan The Librarian:
"meg Szívtipró Gimi is jók voltak"

na igen nálam az etalon, nem olyan csöpögős szar, mint az amerikai baromságok, meg fantasy faszságok.
Az egész történet, a karakterek, a konfliktusok, ahogyan ábrázolták az egész generációt kurva jó volt és nagyon realisztikus. Azt is mondanám, hogy nem is annyira szórakoztató volt, hanem inkább életszerűsége miatt lebilincselő.

Volt egy másik ausztrál is ebben az időben valami mentős, az is elég jól sikerült.
Én mondjuk soha nem voltam valami nagy tévérajongó, de ezért emlékeim szerint volt még egy csomó népszerű ami kimaradt a listából a Harmadik műszak, a Sliders vagy ilyen német sorozatok, mint a Cobra 11 meg hasonlók.

Bambano 2019.09.14. 17:51:08

Xénia lázról jut eszembe: Xena, a harcos hercegnő :)
A Sherlock Holmes sorozatokból is volt olyan, amelyik a 90-es évek: A Sherlock Holmes esetei.

KékFény6 2019.09.15. 16:12:28

Mission Impossible, ami nálunk Szupercsoport néven futott először, aztán amikor ismételték, már valami más címe volt. (Ami persze a 60-as évekbeli sorozat "remake"-je volt, mert kellett valami tartalom a 80-as években az írósztrájk alatt.)
süti beállítások módosítása