24,5

#Second Hand September

2019. szeptember 06. - z.kitti

A műanyagmentes július után itt van egy újabb remek kezdeményezés, amihez csatlakozva környezettudatosabbak lehetünk. A brit Oxfam jótékonysági szervezet által létrehozott kampány célja a divat környezeti hatásainak tudatosítása. A Second Hand September arra ösztönzi az embereket, hogy kerüljék el az új ruhák vásárlását egy egész hónapig. Ajánlok nektek pár használtruha boltot, ahová érdemes benéznetek – nem csak szeptemberben.

canva_shallow_focus_photography_of_clothes.jpg

A kampány lényege, hogy egy hónapig kerüljük el a fast fashion árukat, és helyettük kizárólag másodkézből szerzett darabokkal bővítsük ruhatárunkat. A divatipar napjainkban az egyik legszennyezőbb iparág, közvetlenül az olajipar után. Jelenleg csaknem 1,2 milliárd tonna széndioxid-kibocsátást termelnek, és hetente 11 millió ruhadarabot küldenek a hulladéktárolókba az Egyesült Királyságban.* A fast fashion alapja az olcsó importált ruházat,  a megvásárolt termékeket a világ másik oldalán készítik, és onnan szállítják. Ez azt jelenti, hogy a divatipar hatalmas ökolábnyomot hoz létre.

Sokkal környezetkímélőbb alternatíva lehet, ha turkálókban vásárolunk és újra felhasználjuk a ruhákat. Ezeket már nem kell újra legyártani, így nincs szükség nyersanyagra, gépekre az előállításához. Ráadásul eléggé pénztárcabarát megoldás is, és nagyszerű kincsekre lehet bukkanni egy-egy turizás alkalmával. Időigényesebb, mivel nem állnak egymás mellett ugyanazok a tömegcikkek, de olyan egyedi és különleges darabokat találhatunk áron alul, amiért megéri hosszasan nézelődni.

 

Háda

Szerintem mindenki ismeri, hiszen már a plázákban is megjelentek ezek az üzletek. Van darabáras és kilós változata is, úgyhogy érdemes betérni több helyre is, ha van rá lehetőségetek. Vidéken is egyre több Háda nyílik, így nemcsak a budapestiek nézelődhetnek itt.

 

Humana Vintage

A Humanának is több üzlete van, és vidéken is találkozhattok vele, de talán az Astoriánál lévőt emelném ki. Itt igazi turkálós hangulatban lehettek, és akár pár száz forintokért vásárolhattok magatoknak ruhát, vagy kiegészítőket.

Itt találod: 1052 Budapest, Károly krt. 8.

dsc_3316.JPG

Cream

A Cream is elég népszerű, a Háda színvonalához hasonló. Jelenleg 6 budapesti üzletük van és kéthetente van árucsere. Színek szerint vannak elrendezve a ruhák, így könnyebben válogathattok.

 

Szputnyik Shop

A különleges vintage ruhák és kiegészítők mellett egyedi tervezői darabokat is megvásárolhattok. Ráadásul már online is vásárolhattok tőlük.

Itt találod: Szputnyik Shop D-20 1074 Budapest, VII. Dohány u. 20.

                Szputnyik Shop K-22 1061 Budapest, VI. Király u. 22. (Káldy u. 1.)

szputnyikshop_d20_6.jpg

LoveBug Vintage

Nagyon cuki, kutyabarát vintage üzlet a Margit körúton. Itt igazi kincsekre lehet bukkani, tele van retro darabokkal. Egyedi napszemüvegek, Levi's farmerok, Martensek, vintage melegítők tárháza.

Itt találod: 1027 Budapest, Margit krt. 62.

 

Te mennyire figyelsz oda a fenntartható divatra? Szoktál turikban vásárolni? Ha nem, akkor kezdetnek nagyon jó lépés csatlakozni a Second hand Septemberhez! Nektek mi a véleményetek a kampányról? Írjátok meg kommentben!

 

 

*forrás: bbc.co.uk.

Fotó: Canva

 

A bejegyzés trackback címe:

https://24esfel.blog.hu/api/trackback/id/tr9415040350

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása