24,5

A halogatás művészete

2019. szeptember 09. - z.kitti

Kinek ne lenne ismerős az a helyzet, amikor a vizsgaidőszakban inkább ledarál pár évadot az aktuális kedvenc sorozatából, ahelyett, hogy nekiállna tanulni. Tudjuk, hogy mi lenne a feladatunk, mégsem tudunk nekiállni, ha mégis elkezdjük, hamar feladjuk a dolgot. Hiába mondják sokan, hogy őket motiválja, ha közeleg a határidő, valójában ilyenkor sokkal stresszesebbek vagyunk a nyomás miatt. Haragszunk magunkra és lelkiismeret-furdalásunk van, amiért nem kezdtünk neki hamarabb a feladatunknak, frusztráltak vagyunk és tehetetlennek érezzük magunkat.

large-2.jpg

Van, amikor jó okkal tesszük, ha halogatunk. Ha több feladatot kell megoldanunk, akkor fel kell állítanunk egy fontossági sorrendet, így némelyik teendőt későbbre halasztjuk. A probléma akkor van, ha tudjuk, hogy éppen mivel kellene foglalkoznunk, mégsem kezdünk neki vagy folyamatosan más tevékenységekkel szakítjuk meg. A halogatás nemcsak a munkánkra, hanem az érzelmeinkre is hatással lehet, hosszú távon depresszív tünetek is jelentkezhetnek. Vannak olyan emberek, akikre kevésbé jellemző, de léteznek olyanok is, akiknél a halogatás inkább egy személyiségtényező, egy visszatérő viselkedésbeli hajlam, ők a krónikus halogatók.

Miért halogatunk?

  • Nem is olyan fontos. - Sokszor azért nem kezdünk hozzá a feladatnak, mert nem tartjuk elég fontosnak, végülis az a mosatlan várhat, van még tiszta tányér a szekrényben. 
  • Nem érdekel. - Át kellene néznünk a kölcsönkért jegyzeteket, arról az előadásról, amire be se jártunk, mert baromi unalmas volt. Kinek van ehhez kedve?
  • Biztosan fájni fog. - Inkább nem megyünk el edzeni, mert tudjuk, hogy utána izomlázunk lesz. Sőt, nem akarunk fogorvoshoz menni, hiszen a kezelés biztosan fájdalmasabb, mint lyukas foggal élni. 
  • Lehet, hogy nem fog sikerülni. - Félünk a kudarctól és hogy hibázni fogunk, inkább meg se csináljuk a feladatunkat.
  • Még nem elég jó. - Sokan törekszünk a tökéletességre, ami miatt húzzuk a dolgot. Addig nem mondjuk ki, hogy elkészült, amíg az nem hibátlan.
  • Nem is értem. - Sokszor az információhiány vagy a kétértelműség miatt nem tudunk nekilátni a feladatunknak. Írnunk kéne egy esszét, de nem is értjük, hogy pontosan miről kell szólnia. 
  • Mi lesz, ha nem tetszik nekik? - Gyakran annyira fontos mások véleménye, hogy emiatt halogatjuk a dolgainkat. Szorongunk, hogy nem fogunk tudni megfelelni az elvárásoknak. 
  • Már megint túlvállaltam magam. - Sok esetben túlvállaljuk magunkat. Nem tudjuk, hogy mivel kezdjük, így inkább hagyjuk is az egészet.

large_1.jpg

Hogyan lehet legyőzni a halogatást?

  • Oszd részekre a feladatot! - Akármilyen nagyobb szabású feladatról van szó, mindig bontsd fel részekre! Így sokkal könnyebben tudsz nekilátni.
  • Használj naptárat! - Az előző pontban említett kisebb részeket írd le a naptáradba! Így nem az fog ott szerepelni, hogy hétfő - beadandó, hanem hétfő - 8:00 információszerzés, 9:00 vázlat, 10:00 beadandó megírása. Nagyon fontos kicsit beletanulni az időmenedzsmentbe.
  • Tanulj meg priorizálni! - Ha túl sok feladatod van, kezdd a legfontosabbal. Muszáj megtanulnod felállítani egy fontossági sorrendet, különben tehetetlennek fogod érezni magad a túl sok munka miatt. 
  • Határozd el magad! - Meg kell írnod egy e-mailt, vagy fel kell hívnod valakit telefonon? Mindkettő csak pár percet vesz igénybe, mégis órákig halogatjuk. Vedd rá magad, és állj neki annak az e-mailnek.
  • Legyen rendezett a környezeted! - Tiszta környezetben produktívabbak vagyunk, de ami még fontosabb, ami eltereli a figyelmed, ne legyen a közeledben. Ha a telefonod és a számítógéped nem kell a feladat elvégzéséhez, akkor halkísd le vagy kapcsold ki. 
  • Jutalmazd magad! - Ha elkészültél egy részfeladattal, akkor egyél egy kis csokit, vagy készíts magadnak egy finom teát. Esetleg megnézhetsz egy cuki macskás videót, de ebben az esetben vigyázz, hogy ne terelje el a figyelmed a böngészés és tényleg csak egy videót nézz meg.
  • Próbáld meg élvezni! - Ha valami olyan feladatot kell elvégezned, amit alapvetően nem szeretsz, próbáld meg, hogy közben valami olyat csinálsz, amit kedvelsz. Ülj be egy kávézóba, vagy ha az túl zajos neked, akkor próbáld ki, hogy a könyvtárban tanulsz, motiváló környezet lehet. Papírmunka közben hallgass zenét, ha nem vonja el a figyelmed. Egyszerűen csak valamivel próbáld feldobni a munkavégzést, ha teheted.
  • Láss a dolgok mögé! - Ha folyamatosan jelen van az életedben a halogatás, akkor tedd fel a kérdést: Miért halogatok? Nincs kedved megcsinálni? Miért nincs? Áss mélyebbre, lehet hogy, valami olyan indok áll a háttérben, amit könnyen tudsz orvosolni. 

 

 

Képek: weheartit

A bejegyzés trackback címe:

https://24esfel.blog.hu/api/trackback/id/tr9115045486

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása