24,5

5 szokás, ami pozitívan változtatja meg az életed

2019. október 11. - z.kitti

Nem könnyű új szokásokat bevezetni és megtartani. Ám, ha képesek vagyunk rá, egy-egy dolog rendszeres gyakorlásával garantáltan pozitív hatással lehetünk az életünkre. 

canva_woman_wearing_blue_denim_jeans_holding_book_sitting_on_gray_concrete_at_daytime.jpg

1. Olvasás

Ki az, aki minden nap olvas? Sajnos sokan nem teszik rendszeresen, legtöbbször időhiányra hivatkozva. Nincs időd rá? Akkor olvass munkába menet a tömegközlekedésen. Szánj rá minden nap fél órát, vagy olvass minden nap 10 oldalt, ha ezt megteszed, akkor akár egy egész könyvet ki tudsz olvasni egy hónap alatt! Találd meg azt a könyvet, ami igazán érdekel, legyen az regény vagy szakirodalom, olvass a hobbidról, tanulj, fejleszd magad.

2. Meditálás

Már többször is említettem, hogy mennyire hasznos, ha bevezeted a mindennapjaidba a meditációt. Sokkal kiegyensúlyozottabb lehetsz, könnyebben veheted az akadályokat, nem fogsz stresszelni, nyugodtabban telhetnek a napjaid. Nem kell egyből guruvá válnod, először kezdeheted egyszerű légzésgyakorlatokkal is. Érdemes letölteni egy mobilalkalmazást, ami bevezethet és segíthet a meditációban (pl.: Headspace, Calm, 10% Happier).

3. Szokj le a panaszkodásról, adj hálát

Talán ezt a szokást a legnehezebb bevezetni, de próbálj meg minél többször pozitívan gondolkozni. Ne idegeskedj olyan dolgok miatt, amik valójában nincsenek negatív hatással az életedre. Lekésted a buszt? 5 perc múlva jön a következő, felesleges bosszankodnod. Ami még fontosabb, adj hálát! Írj le minden nap 3 olyan dolgot, amiért hálás vagy, lehet ez akár valami nagyszabású, de egészen apró dolog is. Rhonda Byrne A titok című könyvéről már lehet, hogy hallottál korábban, de van egy másik, ami kifejezetten a háláról szól: A varázslat. Érdemes elolvasni, ha érdekel a téma, és ezzel legalább ki is pipálhatod az olvasást. :)

4. Főzés

Igen, sokszor nincs idő rá, nincs kedvünk hozzá, pedig nagyon-nagyon jót tehetünk vele. Egyrészt rengeteg pénzt lehet megtakarítani, ha rendelés vagy étterem helyett otthon főzünk. Másrészt sokkal egészségesebben étkezhetünk és tudjuk, hogy mi kerül bele az ételbe, amit megeszünk. Természetesen vannak helyzetek, mikor egy-egy alkalommal belefér, ha elmegyünk egy étterembe, de ha tehetjük legyen rendszeresebb, hogy mi főzünk, sokkal jobban fogunk járni.

5. Óvatosan a közösségi médián

Nem fogom azt írni, hogy töröld le magad minden felületről. És igen, tök jó lenne, ha kevesebbet nyomkodnád a telefonod, például közvetlenül ébredés után vagy tanulás közben. Sőt, a tömegközlekedésen is nyugodtan olvashatnál ahelyett, hogy az instát görgeted. De most nem erre akarom felhívni a figyelmet, hanem arra, hogy nézd meg kiket követsz! Sokszor azért leszünk rosszkedvűek, mert a social mediát pörgetve azt látjuk, hogy „másoknak minden sokkal jobb”. Nézd végig kik azok az emberek, akiket követsz, és gondold át, hogy kik azok, akik lehúznak a posztjaikkal. Az ilyen embereket egyszerűen kövesd ki, semmi szükség rá, hogy negatív hatással legyenek rád. Csak olyan embereket kövess, akik boldoggá tesznek a tartalmukkal, akik inspirálnak, akiket szeretsz. 

 

 

Fotó: Canva 

A bejegyzés trackback címe:

https://24esfel.blog.hu/api/trackback/id/tr715208900
süti beállítások módosítása