Most, hogy itt van az ősz, a konyhában is előkerülnek az ínycsiklandó, őszies ízek. Hoztam nektek pár könnyen elkészíthető receptet, ami gyorsan megvan, és nagyon egészséges. Akkor is érdemes kipróbálnod, ha nem vagy vegán, mert nagyon finom.
Mini zabpalacsinta házi almaszósszal:
Hozzávalók a szószhoz:
- 3-4 alma
- 1/4 teáskanál fahéj
- 80 ml víz
- 1 evőkanál citromlé
- 2 teáskanál édesítő (opcionális)
Hozzávalók a palacsintához:
- 90 g apró szemű zabpehely
- 2 teáskanál sütőpor
- 1/4 teáskanál fahéj
- egy csipet só
- 125 ml növényi tej
- 2 és fél evőkanál almaszósz
- 1 teáskanál almaecet
- 2 és fél evőkanál cukor
Elkészítés:
Hámozd meg az almákat, majd vágd fel kisebb kockákra. Tedd bele egy kisebb lábasba, add hozzá a vizet és a fahéjat, majd időnként kavargatva párold közepes lángon 15-20 percig. Ha szeretnéd, tehetsz bele édesítőt is, de nem szükséges, illetve egy kis citromlével is feldobhatod, ha kész.
A zabpelyhet egy aprítógép segítségével daráld por állagúvá. (Gyakorlatilag így zablisztet csinálsz, de ezt a lépést elhagyhatod, ha a inkább a boltban szerzed be.) Ezután add hozzá a sütőport, a fahéjat, a sót, egy kevés almaszószt, a cukrot, az almaecetet és a tejet. Majd az aprítógépben keverd össze az egészet.
Melegíts fel egy palacsintasütőt egy kevés kókuszolajjal, így nem fog leragadni a tészta. Majd egy-egy púpos evőkanállal helyezz a serpenyőre a tésztából. A mini palacsintákat körülbelül 3 percig kell sütni mindkét oldalukon, de ha már buborékos a teteje, akkor megfordíthatod. Ha elkészült tálalhatod vegán natúr joghurttal, az almaszósszal, és egy kis juharsziruppal.
Édesburgonyás smoothie tál
Hozzávalók:
- 1 fagyasztott banán
- egy kisebb édesburgonya (kb. 100-120 g)
- 40 g kesudió
- 1/4 teáskanál vaníliaaroma
- 1/4 teáskanál fahéj
- 2-3 evőkanál vegán natúr joghurt (opcionális)
- 80 ml növényi tej
Elkészítés:
Még előző este süsd 40-50 percig 200 ºC-os sütőben az édesburgonyát. Egy adag smoothie-hoz elég egy kisebb édesburgonya fele, kb. 50-60 g. A kesudiót áztasd meleg vízbe éjszakára. Másnap reggel turmixold össze az összetevőket, amíg szép krémes végeredményt nem kapsz. Rakhatsz bele édesítőt is, ha szeretnél, de ez elhagyható. A tetejét díszítheted amivel csak szeretnéd; például mogyoróvajjal, vagy mandulavajjal, esetleg granolával.
Édesburgonyás zabkása
Az előző receptből megmaradt fél szelet édesburgonyát ehhez is felhasználhatod.
Hozzávalók:
- 45 g apró szemű zabpehely
- 180 ml növényi tej
- 1/4 teáskanál fahéj
- egy csipet só
- egy fél szelet édesburgonya (kb. 60 g)
- 2 teáskanál juharszirup
- 1/4 teáskanál citromhéj (opcionális)
- egy marék mazsola
Elkészítés:
Az előző este megsütött édesburgonya felét törd fel egy villával. Tedd egy kisebb lábasba a zabhelyhet, a fahéjat, a sót, a tejet és az összepasszírozott édesburgonyát. Közepes lángon készítsd el a zabkását, közben adj hozzá egy kevés mazsolát, és édesítsd egy kis juharsziruppal. Végül, ha szeretnél, adj hozzá egy kevés citromhéjat is. Ha elkészült, a tetejét díszítheted egy kis vegán natúr joghurttal, dióval és fahéjjal.
A recepteket egy 20 éves Mina Rome nevű lánytól szereztem, akinek van egy Youtube csatornája, telis-tele isteni vegán ételekkel. Szerintem már a videókat is élvezet nézni, csekkoljátok mindenképp. Ebben a videóban meg is nézhetitek hogy készül az előbbi három reggeli recept.
Fotó: Canva