24,5

Ínycsiklandó sütőtökös receptek

2019. október 07. - z.kitti

Végre itt van a sütőtök szezon! Nekem az egyik kedvenc őszi ételem, legjobban a sült sütőtököt szeretem, egyszerűen elkészíthető és nagyon finom. De finom krémlevesek, köretek, sőt akár sütemények is készülhetnek belőle. Mutatok nektek két sütőtökös receptet, amit én mindenképp ki fogok próbálni, remélem nektek is tetszeni fog!

canva_creamy_pumpkin_soup.jpg

Sütőtökkrémleves

Hozzávalók:

  • 1 kg sütőtök
  • 1 db vöröshagyma
  • 1 nagyobb darab alma
  • 1 nagyobb darab burgonya
  • 1 szál sárgarépa
  • napraforgóolaj
  • bors
  • szerecsendió
  • 1 l víz

A díszítéshez:

  • tejszín
  • tökmagolaj
  • pirított tökmag

Elkészítés:

A sütőtököt vágjuk félbe, kaparjuk ki a magját, majd süssük puhára, sütőpapírral bélelt tepsiben, 200°C-os sütőben, kb. 1 óra alatt. Amíg a tök sül, addig meghámozzuk, felaprítjuk a hagymát, kockákra vágjuk a burgonyát, a répát és az almát. Az almát egyébként nem szükséges meghámoznunk, mert turmixolás után nem lesz zavaró a héja. A hagymát pár perc alatt kevés olajon lepirítjuk, majd ha szépen lekaramellizálódott, akkor hozzáadjuk a burgonyát, a répát és az almát. Körülbelül 10 percig, időnként kevergetve lepirítjuk a zöldségeket. Hozzáadjuk a sót, borsot és a szerecsendiót, ezután felöntjük a vízzel (vagy alaplével), majd közepes hőfokon addig főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak. Amíg a zöldségek főnek, addig a díszítéshez a tökmagokat óvatosan pirítsuk le egy serpenyőben, vigyázzunk, hogy ne égjenek meg. Ha a zöldségek már elég puhák, adjuk hozzá a megsült tök kikapart húsát is. Turmixgépben vagy kézi botmixerrel turmixoljuk simára. Ha elkészült a leves, tálalhatjuk a pirított tökmaggal, egy kis tejszínnel és tökmagolajjal a tetején. Ha szeretjük a pikánsabb ízeket, akkor egy kis chiliszószt is tehetünk rá.

 

Sütőtökös brownie

Hozzávalók:

  • 20 dkg cukor
  • 15 dkg liszt
  • 1 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • 20 dkg jó minőségű étcsokoládé
  • 3 db tojás
  • 10 dkg vaj
  • 1 teáskanál vanília aroma
  • 1 csipet só
  • 1 kávéskanál sütőpor
  • 15 dkg sütőtökpüré

Elkészítés:

A sütőtökpürét boltban is be tudjuk szerezni, de otthon is egyszerűen elkészíthető. A sütőtököt kisebb darabokra vágjuk, a magokat kikaparjuk és sütőpapírral bélelt tepsiben sütjük 200°C-on kb. 45-60 percig, amíg puha nem lesz. Ha megsült hagyjuk kb. 15 percig hűlni, majd a húsát egy kanál segítségével kikaparjuk és egy aprítóban (vagy turmixgépben, vagy botmixerrel) pürésítjük. A csokit és a vajat vízgőz felett megolvasztjuk. Hozzáadjuk a cukrot, a sót és a vaníliát. Ha kicsit kihűlt egyesével hozzáadjuk a tojásokat és a sütőtökpürét. A lisztbe belekeverjük a sütőport, majd a kakaóporral együtt beleszitáljuk a masszába és alaposan elkeverjük. Sütőpapírral bélelt tepsiben, 175°C-ra előmelegített sütőben, kb. 30 percig sütjük. Akkor jó, mikor a a teteje már szilárd, de belül még ragacsos.

 

A sütőtök egyébként nagyon tápláló és ásványi anyagokban, antioxidánsokban gazdag. Alacsony kalóriatartalmú, 90%-a víz. C-vitaminban gazdag, de ezen kívül E-vitamint, alfa- és béta karotint, vasat, cinket, magnéziumot, káliumot és luteint is tartalmaz. Tehát nemcsak finom, hanem nagyon egészséges is. Használjátok ki ti is a sütőtök szezont és próbáljatok ki minél több sütőtökös receptet! 

 

Fotó: Canva

A bejegyzés trackback címe:

https://24esfel.blog.hu/api/trackback/id/tr8015200396

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása