24,5

9 dolog, amit nem tudtam mielőtt elköltöztem otthonról

2019. augusztus 27. - z.kitti

Egyszer mindenki életében eljön az a pillanat, amikor ki kell repülnie a családi fészekből és egyedül kell helytállnia a nagyvilágban. Másik városba megyünk egyetemre, esetleg összeköltözünk a párunkkal, vagy csak egyszerűen szeretnénk a saját lábunkra állni. Ilyenkor szembesülünk olyan váratlan helyzetekkel, amikkel azelőtt nem találkoztunk, vagy eszünkbe se jutott ezidáig. Íme az a 9 dolog, amivel szembe kellett néznem, miután másik városba költöztem. 

boxes-2624231_1280-e1565865581907.jpg

1. Számlák fizetése

Oké, azzal mindenki tisztában van, hogy minden hónapban be kell fizetni a számlákat, hogy ne kapcsolják le az áramot. De nem biztos, hogy tudod, hogy pontosan mennyi a gázszámla vagy mennyibe kerül az internet havidíja, mindaddig, amíg el nem költözöl. Ekkor szembesülsz a csekkbefizetés fogalmával, és ilyenkor kell meglátogatnod a drága postahivatalt, ahol életedben csak egyszer-kétszer jártál, akkor is Anyukáddal, és fogalmad sincs, hogy pontosan hogy működik az egész.

2. Bevásárlás

Akik rendszeresen segítettek a szüleiknek bevásárolni, akár egyedül intézték, azoknak biztosan furcsa lehet, hogy van, akinek ez nem megy olyan egyszerűen. Önállóan elmenni vásárolni, és rádöbbeni, hogy mennyire drága a WC papír, aztán egyedül hazacipelni a 6 kilós szatyrot, és otthon rájönni, hogy papírzsepit nem vettél. Bizony, ezeket is meg fogod tapasztalni, ha egyedül laksz.

3. Pénz, pénz, pénz

Számlák, kaja, lakbér, Netflix előfizetés, új cipő, tusfürdő, ja meg papírzsepi. Minden pénzbe kerül, és ha önállóan akarsz boldogulni, akkor be kell osztanod. Talán ez az egyik legnehezebb dolog, amivel meg kell birkóznod. Meg kell tanulnod takarékoskodni, félre rakni. Szerencsésebb helyzetben a szüleidre bármikor támaszkodhatsz, de lássuk be, akkor leszel igazán önálló, ha már nem szorulsz rá a segítségükre.

4. Orvoshoz menni

Eddig Anyukádat kérted meg, hogy foglaljon neked időpontot a dokihoz? Akkor rossz hírem van, most egyedül kell elintézned. Én sem szeretek időpontért telefonálgatni, de még inkább egymagam orvoshoz menni, főleg azért, mert unatkozom, amíg várakoznom kell. Illetve, ha új helyre kell mennem, akkor alapvetően van bennem egy kis para az idegen környezet miatt, de ezen túl kell lépni. Egyszerűen csak fel kell nőni ehhez is, hiszen a saját egészségedről van szó, neked kell tenned ezügyben, és egyik doki sem fogja leharapni a fejed, ha nem Anyukád telefonál helyetted. Persze, ha egy barátodat megkéred, hogy kísérjen el, abból még nem lesz gond. :) 

68832722_166284371204134_1856237257070680050_n.jpg

5. Hivatalos ügyek intézése

Ide kapcsolódhat az orvos, vagy a csekkfeladás is, igazából minden, amihez eddig segítséget kaptunk a szüleinkről, elkísértek minket, esetleg helyettünk elintézték. Mostmár mindent magunknak kell megoldani, amihez sok utánajárás és információszerzés szükséges. Mindig ott a lehetőség, hogy felhívjuk Anyukánkat, de alapvetően egyedül kell véghez vinnünk a dolgot. Az internet is nagy hasznunkra lehet, hiszen bármire rákereshetünk, például, ha nem merünk megkérdezni egy szomszédot, megnézhetjük neten, hogy ki a körzeti háziorvosunk.

6. Főzés

A ti Anyukátok is állandóan megkérdezte, hogy mit főzzön aznap? Én általában azt mondtam, hogy „nem tudom, valami finomat”, de ennek a válasznak sose örült. Miután elköltöztem akkor jöttem rá, hogy milyen nehéz is kitalálni ezt. Valamit csinálni kellene, ami gyorsan megvan, de ízletes legyen, egészséges, és ne az, amit múlt héten ettem, mert már unom. Bár igazából nagyon fáradt vagyok, meg mosogatni sincs kedvem, és amúgy is olyan meleg van a konyhában, inkább rendelek valamit. Aztán ebből rendszer lesz, aminek se a pénztárcám, se az egészségem, de még a mérleg se örül neki, mert bizony a sok pizzának vannak következményei. Így előbb-utóbb kénytelen vagy rávenni magad, hogy főzz magadnak rendszeresen, és egészségesen, amit nagyon nehéz betartani. Arról nem is beszélve, hogy van aki úgy költözik el, hogy a rántottánál kimerül a főzési tudománya, ilyenkor aztán Anyuka száma gyorshívón van és 2 percenként hívogathatod, hogy hogy is van a rakott krumpli receptje.

7. Takarítás

Míg otthon lakunk jobb esetben besegítünk a házimunkába, kitakarítjuk a szobánkat, vagy legalább próbálkozunk vele. Mikor egyedül élünk, akkor viszont egy egész lakást kell rendben tartanunk segítség nélkül. Ehhez pedig nem mindig van kedvünk, hiszen időt és energiát kell rászánni. A mosásról már ne is beszéljünk, hiszen ott a mosógép, amitől olyan sokan rettegnek, mert nagyon bonyolult egy masina. Valójában pofonegyszerű kezelni, főleg, ha van hozzá használati utasítás.

8. Lakótársak

Vannak olyan szerencsés emberek, akik egyedül lakhatnak egy albérletben, vagy az ismerősükkel, barátjukkal, szerelmükkel költöznek össze. Persze ez is fulladhat szerencsétlenségbe, ugyanis könnyen elmúlik a barátság, ha kiderül, hogy nem tudunk együtt élni békében a haverunkkal. Vannak akiknek viszont egy idegennel kell osztozkodniuk egy lakásban, vagy egy szobában. Egy ismeretlennel összeköltözni és hozzá alkalmazkodni pedig elég nagy kihívás. Ennek is lehet jó kimenetele és a lakótársunkból lehet a legjobb barátunk, de sajnos sok rémtörténetet is lehet hallani ezzel kapcsolatban.

9. Honvágy

Könnyebb helyzetben vannak, akik a közelben maradnak, de vannak, akik 200 km-el messzebb költöznek a továbbtanulás miatt. Akik külföldön próbálnak szerencsét, róluk ne is beszéljünk, hiszen nekik a legnehezebb. Biztosan lesz nálad is egy pont, miután elköltözöl, és nem tudsz hetente hazalátogatni, amikor honvágyad lesz. Akármilyen szabadnak és önállónak érzed magad, hiányozni fognak az otthoniak, a közös családi programok, Anyukád főztje, vagy a kényelmes ágyad, amit nem tudtál felhozni az albérletbe.

move-2481718_1280.jpg

Ezeket persze egy idő után mindenki megszokja, és belerázódik. Ráadásul rengeteg pozitív dolog is együttjár azzal, ha valaki elköltözik otthonról. De eleinte mindannyian megküzdünk ezekkel a problémákkal. Ti is tapasztaltátok ezeket? Nektek mi volt a legnagyobb nehézség, vagy a legváratlanabb dolog, miután elköltöztetek a szüleitektől? Írjátok meg kommentben!

A bejegyzés trackback címe:

https://24esfel.blog.hu/api/trackback/id/tr9215027250

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása